Fisi Cherokee dhe Qeniet Nunnehi - udhëtarë nga botët e tjera

Fisi Cherokee dhe Qeniet Nunnehi - udhëtarë nga botët e tjera 1

Legjendat e huaja të Cherokee përmendin qenie të çuditshme me aftësi të tilla si teleportimi dhe padukshmëria. Ata madje luftuan përkrah tyre gjatë betejave kundër pushtuesve.

Fisi Cherokee dhe Qeniet Nunnehi - udhëtarë nga botët e tjera 2
Qyteti Cherokee i Chota në 1761. © ️ tn4me

Cherokee flasin shumë për qeniet e çuditshme të njohura si Nunnehi. Nunnehi ishin entitete misterioze, ndërtokësore dhe një ndikim pozitiv për këtë fis, madje duke i mbështetur ata gjatë betejave kundër pushtuesve vendas dhe evropianë. Cheroqui ose Cherokee janë njerëz aborigjenë të vendosur në shtetet e Oklahoma, Alabama, Georgia, Tennessee dhe Karolina e Veriut.

Nunnehi

Ata janë shumë shpirtërorë dhe besojnë në tre botë të ndryshme Bota e Epërme, Kjo Botë dhe Nëntoka. Sipas Cherokee, fuqia shpirtërore gjendet gjithashtu në këtë botë, në botën fizike tokësore. Ajo gjendet në të gjithë natyrën: shkëmbinj, lumenj, pemë, kafshë, etj. Edhe formacione gjeologjike: në shpella dhe male.

Nunnehi përshkruhen si qenie elementare dhe të padukshme, edhe pse ato mund të shfaqen sipas dëshirës. Ata madje ndryshuan formën e tyre, në një formë më njerëzore të një luftëtari (përshkruar si "Madhështor").

Ata ishin të ngjashëm me njerëzit aborigjenë të Shteteve të Bashkuara, por ata kishin një të caktuar "E mbinatyrshme" or "Jashtëtokësore" aura. Nunne'hi do të thotë "Udhëtarët", Por edhe "Njerëzit që jetojnë kudo" sepse ata jetonin në toka të çuditshme (në brendësi të maleve, botëve nëntokësore dhe nën lumenj). Ata u panë si qenie të huaja me aftësi të jashtëzakonshme, të tilla si padukshmëria e lartpërmendur, teleportimi dhe më tronditja është pavdekësia.

Ata ndihmuan udhëtarët e humbur në shkretëtirë ose të plagosur rëndë, të cilët u dërguan në botën e tyre nëntokësore për t'i shëruar ata. Edhe disa Cherokee jetuan me ta përgjithmonë.

Ata ndihmuan Cherokees në betejat kundër pushtuesve

Fisi Cherokee dhe Qeniet Nunnehi - udhëtarë nga botët e tjera 3
Imazhi ilustrues i një UFO që vëzhgohet nga amerikanët vendas. © Credit Image: Mythlok

Nunnehi shpesh iu bashkua këtij fisi vendas amerikan gjatë luftërave kundër kolonëve ose pushtuesve evropianë. Pranë malit Nikwais, në Karolinën e Veriut, shpërtheu një betejë midis Cherokees dhe një fisi tjetër: Kur Cherokees filluan të tërhiqen me forcë nga vendi i origjinës, një qenie e panjohur, së bashku me një batalion tjetër, erdhën për t'u përballur me pushtuesit, ata u mahnitën për shkak të entiteteve të padukshme (por Çerokët e dinin se ishin Nunnehi).

Një histori e mbledhur nga etnologu James Mooney në librin e tij të vitit 1898 Cherokee Myths flet për një shtëpi të këtyre qenieve të ndërtuar mbi një depresion rrethor të tokës. Shtëpia ishte e vendosur pranë qytetit të vjetër të Tugaloo dhe ishte e ngjashme me vilat Cherokee. Njerëzit që jetonin atje ishin joformalë - ata nuk kishin askënd. Sa herë që mbeturina ose mbeturina hidheshin në atë shtëpi, dukej e pastër pas disa orësh. Kolonistët anglezë gjithashtu përjetuan të njëjtën përvojë të çuditshme.

Ata u panë si humanoidë me aftësi të jashtëzakonshme. Ndër shtëpitë e caktuara për Nunnehi janë Mali i Gjakut, Gjeorgji, pranë Liqenit Trahlyta, Mali Pilot Knob, Kolorado dhe Mali Nikwasi. Disa nga këto formacione konsiderohen të jenë ndërtime të lashta artificiale të këtyre entiteteve.

Pra, a mund të kenë qenë këto Nunnehi qenie jashtëtokësore që kontaktojnë rregullisht Cherokees? Në legjendat e tjera amerikane përmenden entitete të ngjashme, si p.sh "Njerëzit e milingonave" të indianëve Hopi.

Artikulli paraprak
Kulla e kafkave: Sakrifica njerëzore në kulturën azteke 4

Kulla e kafkave: Sakrifica njerëzore në kulturën azteke

Neni Next
Kafka e zgjatur homo capensis

Homo capensis: Një specie që jeton e fshehur mes njerëzimit?