Portali Naupa Huaca: A është kjo dëshmi se të gjitha qytetërimet e lashta ishin të lidhura fshehurazi?

Portali Naupa Huaca duket se është manipuluar me njohuri të avancuara (teknologji), pasi ka linja praktikisht perfekte, qoshe të mprehta dhe sipërfaqe të lëmuara.
Portali Naupa Huaca: A është kjo dëshmi se të gjitha qytetërimet e lashta ishin të lidhura fshehurazi? 1
© Flickr/MRU

Struktura e lashtë Naupa Huaca, përveçse tregon shenja të forta të teknologjisë së përparuar, tregon edhe një lidhje të çuditshme me qytetërimet e tjera në të gjithë botën. A ishte ky vend vërtet një portal që do të kishte lidhur qytetërimet e lashta në të gjithë botën?

Naupa huaca
Hyrja në shpellën kryesore të Naupa Huaca, me pamje nga kanioni i thellë nën të. "Altari" është i dukshëm në plan të parë (në hije), së bashku me një mur me kamare me ndërtim shumë më të ashpër © Greg Willis

Misteri i rrënojave Naupa Huaca

Portali Naupa Huaca: A është kjo dëshmi se të gjitha qytetërimet e lashta ishin të lidhura fshehurazi? 2
© Flickr/MRU

Në Naupa Huaca, e cila ndodhet vetëm pak kilometra larg qytetit të Ollantaytambo, Peru, ka mistere enigmatike të lashta që ekspertët ende nuk janë në gjendje t'i shpjegojnë.

Ka pohime se edhe para arritjes së hyrjes në këtë vend, një epokë mistike e artë mund të ndihet sikur diçka e madhe kishte ndodhur në këtë vend në të kaluarën e largët dhe ende po ndodh.

Nuk kalon shumë kohë, pasi mbërrijmë në vend, për të kuptuar nivelin e jashtëzakonshëm të aftësive të ndërtuesve, të cilët thjesht i hedhin pyetje të gjithë njohurive të njerëzimit për qytetërimet e lashta, kryesisht për teknologjitë e tyre të pabesueshme.

Naupa huaca
Pamje e portës së gurit të tempullit Naupa, duke parë në shpellë. Tavani i shpellës duket se është shembur në një moment, duke varrosur nën një grumbull rrënojash të thellë gjithçka që ndodhej në skajin e kundërt të shpellës © Greg Willis

Ashtu si shumica dërrmuese e ndërtimeve Inka, shpella Naupa Huaca ndodhet gjithashtu në një lartësi të madhe, duke qenë pothuajse 3,000 metra mbi nivelin e detit. Por ajo që është kaq mbresëlënëse për këtë shpellë është struktura misterioze - një derë e shenjtë për në parajsë - e cila ka tërhequr vëmendjen e studiuesve dhe entuziastëve. Ka disa tipare të pazakonta që janë të pabesueshme dhe të çuditshme në të njëjtën kohë. Thuhet se këtu supozohet se ndodhet portali sekret i lashtë i kulturës Inka.

Shpella Naupa Huaca dhe portalet misterioze

Pretendimet dhe tregimet e jashtëzakonshme rreth Naupa Huaca-s u ngritën ndoshta për shkak të arkitekturës enigmatike të vendit. Edhe pse konsiderohet një ndërtim inkas (është shumë i debatuar), Naupa Huaca ka detaje kaq të sakta që vështirë se ngjajnë me strukturat e tjera që gjenden në të gjithë vendin.

Naupa huaca
Shkëmbi preu portën që në traditat e vjetra të Andeve do të kishte shërbyer që Naupa të kalonte në botën tonë nga hapësirat e tjera. Disa oferta dhe qirinj janë vendosur në prag nga shamanët vendas © Greg Willis

Hyrja e shpellës është projektuar në një formë 'V' të përmbysur, duke u shtrirë në të gjithë zonën. Shumë besojnë se ky format nuk është zgjedhur rastësisht. Muret në tavan tregojnë detaje të prera mikro, të lëmuara me saktësi lazer për të krijuar dy kënde të ndryshme në tavan; këto kënde janë përkatësisht 52 dhe 60 gradë.

Pas studimeve të mëtejshme, arkeologët kanë vërejtur se ekziston vetëm një vend në botë ku këto dy kënde shfaqen krah për krah. Ato shfaqen në shpatin këndor të dy më të mëdhenjve piramidat në Giza, Egjipt. Kjo tregon lidhjen midis veprave të lashta që janë ndërtuar nga njerëzit në të kaluarën, edhe pse Peruja dhe Egjipti janë më shumë se 12,000 kilometra larg njëri-tjetrit.

Por këndi i formuar nga tavani nuk është misteri më i madh i vendit. Portali misterioz është poshtë, një ndërtesë e vogël e vendosur në murin anësor të shpellës. Studiuesit e quajtën strukturën një 'derë false', sepse ajo - të paktën fizikisht - nuk të çon askund.

Për shkak të strukturës së tij, është e lehtë të vërehet se ky portal duket se është manipuluar me njohuri (teknologji) të avancuar, pasi ka praktikisht linja perfekte, qoshe të mprehta dhe sipërfaqe të lëmuara.

Dizajni me tre hapa përcakton pamjen Ande të Universit: nëntokën krijuese, botën e mesme fizike dhe botën tjetër eterike. Koncepti është idealizuar në chakana, i njohur zakonisht si Kryqi i Andeve - modeli më i plotë, i shenjtë, gjeometrik i Incave.

Chakana fjalë për fjalë do të thotë 'të kalosh ose të kalosh' dhe përshkruan sesi të tre nivelet e ekzistencës janë të lidhura me njëra -tjetrën nga një kallam i uritur - një koncept i përbashkët kulturor në Persinë e lashtë, Egjipt, Shtetet e Bashkuara jugperëndimore dhe botën keltike.

Altar
Një altar i gdhendur me tre kthina në një dalje prej guri të kaltër © Greg Willis

Përveç kësaj dere të lashtë, ka një altar bazaltik pranë tij, i përbërë nga tre dritare të skalitura në mënyrë perfekte. Këto karakteristika nuk shihen vetëm në këtë vend. Disa ndërtesa të lashta në të gjithë botën bënë një pikë të ngritjes së ndërtesave të mëdha në të cilat dalloheshin tre pasazhe që do të jepnin qasje në brendësinë e saj. Kjo tregon sesi numri '3' i magjepsi paraardhësit tanë të lashtë. Por pse?

Misteret nuk mbarojnë këtu, ka një tjetër anomali për t'u shqyrtuar në këtë ndërtim arkaik. Krijuesit e tij zgjodhën pikën e saktë në mal ku ka përqendrimin më të lartë të gurit blu, i cili është një dalje shkëmbi gëlqeror i njohur mirë për fuqinë e tij magnetike.

Për të shtuar, i njëjti gur është përdorur për të ndërtuar Stonehenge, një nga monumentet më të mëdha në historinë njerëzore të këtij planeti. Për të thënë, strukturat e lashta si Naupa Huaca janë të rrethuara nga shumë mistere të padeshifrueshme edhe sot e kësaj dite.

Atëherë kush krijoi në të vërtetë strukturat Naupa Huaca?

Sa i përket identitetit të arkitektit, sigurisht, Inca mund të hidhet poshtë. Punimet e gdhendjes Inca zbehen në krahasim në shkallë dhe cilësi, ata thjesht trashëguan dhe mbajtën një kulturë që, në kohën e tyre në shekullin XIV, ishte zhdukur tashmë prej kohësh; edhe Aymara e lashtë pretendonte se tempuj të tillë ishin bërë shumë kohë para Inkave.

Stili i punimeve me gurë në Naupa Huaca është në përputhje me atë që gjendet në Cuzco, Ollantaytambo dhe Puma Punku, dhe ajo që këto vende kanë të përbashkët është miti i një perëndie ndërtuesi udhëtues të quajtur Viracocha të cilët, së bashku me shtatë Shndritësit, u shfaqën në Tiwanaku pas një përmbytjeje katastrofike botërore, që nga viti 9,703 para Krishtit, për të ndihmuar në rindërtimin e njerëzimit.

Interestshtë interesante se i njëjti grup shfaqet në të njëjtën kohë në Egjipt si Aku Shemsu Hor - Ndjekësit e Horusit - të cilët besohet se qëndrojnë pas krijimit të piramidave egjiptiane.

A funksiononte struktura Naupa Huaca si një portal i lashtë që lidhej me pjesët e tjera të globit? A është kjo arsyeja pse ju mund të shihni kaq shumë ngjashmëri pothuajse identike në disa qytetërime të lashta?

Artikulli paraprak
A zbuloi aksidentalisht KGB-ja një mumje misterioze 13,000-vjeçare në Egjipt? 3

A zbuloi aksidentalisht KGB-ja një mumje misterioze 13,000-vjeçare në Egjipt?

Neni Next
Kamë Kristali

Një kamë kristali 5,000-vjeçare e gjetur në një varr sekret parahistorik iberik