Objekti jashtë vendit: Guri misterioz i liqenit Winnipesaukee

Guri Misterioz i Liqenit Winnipesaukee

OOPArt janë objekte prej të cilëve askush nuk mund të shpjegojë origjinën, të cilat më shpesh sesa jo duken anakronike në krahasim me momentin historik në të cilin ato duhet të ndërtohen. Herë të tjera ato janë artefakte të pashpjegueshme në çdo aspekt, të tilla që nuk është e mundur të kuptohet se cili civilizim mund t'i ketë prodhuar ato. Një nga pjesët më misterioze të të gjithave është veza prej guri e gjetur në New Hampshire, pranë Liqenit Winnipesaukee. Ka shumë hipoteza, asnjë përgjigje të caktuar për një objekt me bukuri të madhe dhe bukuri të pafund.

Guri misterioz

Guri Misterioz i Liqenit Winnipesaukee
Guri misterioz i liqenit Winnipesaukee © kuriozitet

Në 1872, një grup punëtorësh ndërtimi gërmuan një vrimë për të mbjellë një shtyllë gardhi pranë brigjeve të Liqenit Winnipesaukee në New England. Kur zbuluan një gungë balte me një artefakt të çuditshëm në formë veze brenda, gjashtë metra nën tokë. I quajtur "Guri misterioz", është një nga reliket më kurioze dhe më pak të njohura të gjetura ndonjëherë në New Hampshire. Shumë arkeologë kanë spekuluar për origjinën e mundshme të këtij objekti të çuditshëm për më shumë se njëqind vjet, pa arritur deri tani në ndonjë përfundim përfundimtar.

Lloji i shkëmbit nuk është shumë i njohur në rajonin e New Hampshire dhe asnjë objekt tjetër me shenja ose modele të ngjashme nuk njihet në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Mund të ketë qenë puna e dikujt që jetonte në një vend dhe kohë shumë të largët, pasi asgjë si kjo zejtari e shkëlqyer nuk është prodhuar nga fiset vendase amerikane që banojnë në zonë.

Përshkrimi i gurit misterioz

Katër anët e "Gurit Misterioz të Winnipesaukee"
Të katër anët e "Gurit Misterioz të Winnipesaukee" © Shoqëria Historike New Hampshire

Guri misterioz është afërsisht 4 inç (10.2 cm) i gjatë, 2.5 inç (6.4 cm) i gjerë, peshon rreth 18 ons (510.3 gram) dhe është shumë i errët në ngjyrë. I fortë si graniti, madhësia dhe forma e tij janë ato të vezës së patës. Guri është një lloj kuarciti, që rrjedh nga guri ranor, ose miloniti, një shkëmb i imët i formuar nga transferimi i shtresave të shkëmbit përgjatë një linje prishjeje. Ekzistojnë dy vrima të veçanta të bëra në të dy skajet e gurit, ky i fundit është shpuar nga maja e tij deri në bazën e tij me mjete të madhësive të ndryshme, dhe pjesa e brendshme e këtij shpimi u lustrua më pas në të gjithë gjatësinë e tij.

Përtej dizajnit dhe strukturës së tij të çuditshme, sipërfaqja e lëmuar dhe e lëmuar e gurit është e shënuar me gdhendje ekstravagante që variojnë nga simbolet astronomike në një fytyrë të përhumbur njerëzore. Në njërën nga faqet e tij janë gdhendur ato që duken si shigjeta të përmbysura, një hënë me pika, një kryq dhe një spirale. Një anë tjetër përmban një kalli misri me rreshta me shtatëmbëdhjetë kokrra. Më poshtë është një rreth me tre figura. Njëra prej tyre duket se është këmba e një dreri dhe ka edhe ndonjë kafshë me veshë të mëdhenj. Në fytyrën e tretë, ne mund të shohim një teepee me katër shtylla, një ovale dhe një fytyrë njerëzore. Fytyra e tij duket e mbytur, hunda e tij nuk del nga sipërfaqja e gurit dhe buzët e tij duket se shprehin një vendosmëri të caktuar.

Teoria vendase amerikane

Menjëherë pas zbulimit, guri mbeti në zotërimin e Seneca A. Ladd, biznesmenit që kishte porositur gërmimet përgjatë brigjeve të liqenit. Gazetat folën gjerësisht për atë objekt të çuditshëm dhe Natyralisti Amerikan ia atribuoi autorësinë indianëve vendas, të cilët në këtë pjesë të Amerikës ishin Abenaki. Ideja fillestare ishte se ishte një "trofe" që shënoi fundin e armiqësive midis dy fiseve rivale. Por menjëherë ajo teori nuk i bindi të tjerët plotësisht.

Guri misterioz i Liqenit Winnipesaukee
Guri misterioz i Liqenit Winnipesaukee në Shoqërinë Historike New Hampshire, Concord New Hampshire © John Phelan

Deri në vitin 1892 guri në formë veze mbeti i ekspozuar në Bankën e Kursimeve Meredith, e cila ishte themeluar nga Ladd. Kur ky i fundit vdiq, vajza e tij Francis Ladd Coe trashëgoi objektin dhe në vitin 1927 ia dhuroi Shoqërisë Historike New Hampshire. Sot guri mund të shihet i ekspozuar në Muzeun e Historisë së New Hampshire dhe është i rrethuar me pasqyra në mënyrë që të jetë e mundur të vëzhgohen të gjitha gdhendjet që janë në sipërfaqen e tij.

Teoritë kundërshtuese për origjinën e saj

Me kalimin e viteve, historianët janë përpjekur të gjejnë një shpjegim për ekzistencën e këtij guri dhe qëllimin e tij të mundshëm pa arritur ndonjë përfundim të qartë deri më sot. Interpretimet fillestare filluan me përgjigjen më të thjeshtë. Në Nëntor 1872, revista The American Naturalist sugjeroi që guri "Përkujton një traktat midis dy fiseve." Sidoqoftë, kjo ide nuk arriti shumë, dhe menjëherë pasi u hipotezua se guri mund të ishte një lloj mjeti i lashtë.

Mundësitë e tjera janë ngritur gjithashtu, të tilla si guri mund të jetë me origjinë keltike ose Inuit, dhe në 1931 një letër mbërriti në Shoqërinë Historike të New Hampshire duke sugjeruar se mund të ishte një "Guri i stuhisë". Gjithashtu i njohur si "Vetëtima" or "Sëpata bubullimash" ("Sëpata rrufeje"), një gur rrufeje është një objekt guri i punuar, shpesh i formësuar si një teh pykë e sëpatës, e thënë ose besohet se ka rënë nga qielli. Tregimet e gurëve të bubullimave gjenden në kulturat në të gjithë botën dhe shpesh shoqërohen me një perëndi bubullimash. Shkrimtari vazhdoi duke thënë se objekte të tilla "Gjithmonë paraqisni pamjen e të qenit të punuar me makinë ose të punuar me dorë: shpesh ato vijnë nga thellësia e tokës, të ngulitura në gunga balte, apo edhe të rrethuara me shkëmb të fortë ose koral."

A janë vrimat shumë perfekte?

Guri misterioz i Liqenit Winnipesaukee
Vrima e shpuar në mënyrë perfekte në gur

Një detaj tjetër interesant që vlen të përmendet janë vrimat e shpuara në të dy skajet e gurit janë të dy madhësive të ndryshme, të drejta dhe jo të ngushta. Në vitin 1994 u krye një analizë e vrimave në gur, e cila tregoi se gërvishtjet në vrimën e poshtme sugjeruan që ai ishte vendosur në një bosht metalik dhe ishte hequr disa herë.

Në një artikull të Associated Press të vitit 2006, arkeologu Richard Boisvert sugjeroi që vrimat ishin shpuar nga mjete elektrike nga shekulli 19 ose 20. Në raportin e tij, ai shkroi:

"Unë kam parë një numër vrimash të mërzitura në gur me teknologjinë që ju do t'i shoqëronit me Amerikën parahistorike të Veriut. Ka një sasi të caktuar pabarazish dhe kjo vrimë ishte jashtëzakonisht e rregullt gjatë gjithë kohës. Ajo që ne nuk pamë ishte ndryshime që do të ishin në përputhje me diçka që ishte disa qindra vjeçare. "

Sipas Boisvert, vrimat janë tepër të sakta: pak më shumë se ato janë bërë me mjete amerikane vendase. Përfundimi i tij ishte se vrimat ishin bërë në shekullin XIX dhe se guri nuk ishte asgjë më shumë se një fallco e bërë shumë mirë.

Një gur në formë veze që ndoshta vjen nga shumë larg

Na mbetet një dyshim që është vështirë të zgjidhet. A është guri thjesht një mashtrim, i bërë nga një artizan modern? Apo është thjesht një objekt që i shpëton klasifikimeve që ne jemi në gjendje të japim në bazë të njohurive tona? Ajo që duket se përjashtohet është hipoteza e parë që u avancua, përkatësisht origjina indiane. Stili i Abenaki ishte shumë i ndryshëm nga natyra e gurit, e cila ka karakteristika të ngjashme me qytetërimet e tjera.

Dikush atëherë mendoi se mund t'i përkasë një qytetërimi paraardhës të amerikanëve vendas, i cili jetoi në Amerikën e Veriut shumë mijëvjeçarë më parë. Duke mos qenë në gjendje të datojmë artefaktin me ndonjë diferencë sigurie, kjo gjithashtu mbetet një hipotezë që nuk duhet përjashtuar. Ka edhe nga ata që flasin për një objekt me origjinë jashtëtokësore dhe, me gjithë sinqeritetin, edhe kjo nuk është një ide që të refuzohet a priori.

E vetmja gjë që mund të thuhet me siguri është se guri misterioz i gjetur rreth 150 vjet më parë përgjatë brigjeve të Liqenit Winnipesaukee është një OOPArt (Artifakt Out Of Place) sepse nuk duhej të ishte aty ku u gjet.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

Artikulli paraprak
Fermeri zbulon një grumbull masiv prej më shumë se 4,000 monedhash të lashta romake në Zvicër 1

Fermeri zbulon një grumbull masiv prej më shumë se 4,000 monedhash të lashta romake në Zvicër

Neni Next
10 nga sëmundjet më të çuditshme të rralla që nuk do të besoni se janë të vërteta 2

10 nga sëmundjet më të çuditshme të rralla që nuk do të besoni se janë të vërteta