Misteri Rök Runestone paralajmëroi ndryshimin e klimës në të kaluarën e largët

Misteriozja Rök Runestone paralajmëroi ndryshimin e klimës në të kaluarën e largët 1
Rök Runestone

Shkencëtarët skandinavë kanë deshifruar gurin e njohur dhe enigmatik Rök Runestone. Ka pothuajse 700 runa që parashikojnë një ndryshimet klimatikeqë do të sillte një dimër të ashpër dhe fundin e kohës.

Rök Runestone
Rök Runestone. © ️ Wikimedia Commons

Në mitologjinë norvegjeze, ardhja e Fimbulwintr paralajmëron fundin e botës. Kjo është ajo që nënkuptojnë runat në enigmatikën Rök Runestone, e cila u ndërtua në granit të bukur në shekullin e nëntë pranë Liqenit Vättern në jug të Suedisë qendrore. Stela, e cila qëndron tetë metra e gjatë dhe një tjetër më poshtë, është e shquar për mbishkrimin më të gjatë runik në botë, me më shumë se 700 shenja që shtrihen në pesë anët e saj, përveç bazës që do të vihej nën tokë.

Teksti konsiderohet si më i bukuri nga të gjithë gurë guri në vendet skandinave për shkak të dallueshmërisë së saj. Sophus Bugge, një norvegjez, dha përkthimin e parë në 1878, por shpjegimi i tij ka qenë një burim grindjesh deri më sot.

Per Holmberg, profesor i gjuhës suedeze në Universitetin e Gothenburg, udhëhoqi një studim që u botua në revistën 'Futhark: International Journal of Runic Studies'. Restk Runestone, sipas tij, është ndërtuar nga Vikings nga frika e kthimit të një katastrofe klimatike. Vikingët ishin shumë të përkushtuar ndaj perëndive të tyre dhe kishin një besim të fortë në bestytni, magji dhe profeci.

"Vikingët ndërtuan Gurin Rök për të paralajmëruar brezat e ardhshëm për katastrofën e ardhshme klimatike."

Deri kohët e fundit, mendohej se guri ishte një lloj stele kushtuar një djali të vdekur, siç i referohet "Teodoriku" veprime heroike. Sipas shumicës së studiuesve, kjo Teodorike nuk është tjetër veçse sundimtari Ostrogoth i shekullit të 6 -të, Theodoric i Madh. Sidoqoftë, kjo është vetëm një pjesë e një reference të shkruar në Islandishten e Vjetër.

Misteriozja Rök Runestone paralajmëroi ndryshimin e klimës në të kaluarën e largët 2
Mbishkrimet e gurit të Rok, të cilat përmbajnë aludime për ndryshimet katastrofike të klimës. © ️ Wikimedia Commons

Kuptimi i saktë i tekstit është i vështirë për tu përcaktuar pasi mungojnë pjesët dhe ai përfshin lloje të shumta shkrimi, duke nxjerrë në pah rëndësinë e studimit të tanishëm, i cili u krye nga akademikë nga tre institucione suedeze. Ata tani besojnë se shenjat janë një aluzion për një epokë që po afron të ftohtit të ashpër, pasi individi që ngriti gurin u përpoq të vendoste vdekjen e djalit të tij në kontekst.

"Qasja multidisiplinare ishte çelësi për zhbllokimin e regjistrimit. "Do të ishte e vështirë të zbuloheshin enigmat e gurit të Rök pa këto partneritete që kombinonin analizën letrare, arkeologjinë, historinë fetare dhe runologjinë," thotë Per Holmberg në vërejtjet për "Europa Press". Sipas studimit, "mbishkrimi përcjell pikëllimin e shkaktuar nga vdekja e një djali dhe frikën e një katastrofe të re klimatike të krahasueshme me katastrofën që ndodhi pas vitit 536 pas Krishtit".

Rök Runestone
536 Viti që Dimri Nuk Përfundoi Asnjëherë. © ️ Shkencëtar i ri

Me sa duket, para ngritjes së gurit të Rukut, ndodhën një seri ngjarjesh klimatike që fshatarët i interpretuan si shenja ogurzeza: një stuhi e fuqishme diellore ngjyrosi qiellin në nuanca dramatike të kuqe, rendimentet e të korrave vuanin nga një verë jashtëzakonisht e ftohtë, dhe më vonë, një eklips diellor ndodhi menjëherë pas lindjes së diellit. Sipas Bo Gräslund, profesor i arkeologjisë në Universitetin e Uppsala -s, vetëm një nga këto ndodhi do të kishte qenë e mjaftueshme për ta bërë Fimbulwintrin të frikshëm.

Dimri i dimrit, sipas legjendës norvegjeze, zgjati tre vjet pa pushim dhe ndodhi menjëherë para Ragnarok (fundi i botës). Ajo prodhoi stuhi, erëra të stuhisë, temperatura të ngrirjes dhe akull. Ndërsa Edda Poetike, e kompozuar në shekullin XIII, dëshmon, njerëz vdiq nga uria dhe humbi çdo shpresë dhe mirësinë ndërsa luftonin për jetën e tyre.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Gjigantët dhe ardhja e alienëve – Vatikani i di të gjitha sekretet! 3

Gjigantët dhe ardhja e alienëve – Vatikani i di të gjitha sekretet!

Neni Next
Një grup shenjash gjeometrike të përdorura në mbarë botën 40,000 vjet më parë – zbuluan shkencëtarët 4

Një grup shenjash gjeometrike të përdorura në mbarë botën 40,000 vjet më parë, zbuluan shkencëtarët