Misteri tronditës i gjurmëve gjigante të Ain Dara: Shenja e Anunnaki?

Ain Dara

Ekziston një fshat i vogël i lashtësisë i quajtur "Ain Dara" në veriperëndim të Halepit, në Siri, i cili krenohet me një strukturë të mrekullueshme historike - Tempulli Ain Dara, i vendosur vetëm në perëndim të fshatit.

Misteri tronditës i gjurmëve gjigante të Ain Dara: Shenja e Anunnaki? 1
Rrënojat e tempullit Ain Dara pranë Alepos, Siri. © Image Credit: Sergey Mayorov | Licensuar nga Koha e ëndrrave Stock Fotografitë (ID: 81368198)

Jashtë hyrjes së tempullit Ain Dara, ka një gjurmë të pabesueshme nga historia - një palë gjurmë gjigande. Deri më sot, mbetet e panjohur se kush i bëri ato dhe pse u gdhendën në një mënyrë të tillë.

Gjurmë gjigante në tempullin Ain Dara, Alepo, Siri. © Image Credit: Sergey Mayorov | Licencuar nga DreamsTime Stock Photos (ID: 108806046)
Gjurmë gjigante në tempullin Ain Dara, Alepo, Siri. © Kredia e Imazhit: Flickr

Mitet dhe historitë e lashta përshkruajnë vazhdimisht besimin e paraardhësve tanë se qenie mbinjerëzore me shtat të madh ecnin më parë në Tokë. Tempulli i mëparshëm madhështor Ain Dara, ose të paktën ajo që ka mbetur prej tij, tërhoqi vëmendjen e mediave në vitin 1955 kur një luan kolosal bazalt u zbulua rastësisht në vend.

Tempulli i Epokës së Hekurit më vonë u gërmua dhe u studiua saktësisht midis 1980 dhe 1985 dhe është krahasuar me Tempullin e Mbretit Solomon në një numër rastesh.

Sipas Dhiatës së Vjetër (ose tregimit biblik), Tempulli i Solomonit ishte tempulli i parë i shenjtë në Jeruzalem i ndërtuar nën sundimin e mbretit Solomon dhe i përfunduar në 957 pes. Tempulli hebre i Solomonit u plaçkit dhe më pas u shkatërrua në 586/587 pes në duart e mbretit babilonas Nebukadnetsar II, i cili gjithashtu i internoi hebrenjtë në Babiloni. © Image Credit: Ratpack2 | Licencuar nga DreamsTime Stock Photos (ID: 147097095)
Sipas Dhiatës së Vjetër (ose tregimit biblik), Tempulli i Solomonit ishte tempulli i parë i shenjtë në Jeruzalem i ndërtuar nën sundimin e mbretit Solomon dhe i përfunduar në 957 pes. Tempulli hebre i Solomonit u plaçkit dhe më pas u shkatërrua në 586/587 pes në duart e mbretit babilonas Nebukadnetsar II, i cili gjithashtu i internoi hebrenjtë në Babiloni. © Image Credit: Ratpack2 | Licencuar nga DreamsTime Stock Photos (ID: 147097095)

Sipas Bible History Daily, ngjashmëritë befasuese midis tempullit 'Ain Dara dhe tempullit të përshkruar në Bibël janë mjaft të jashtëzakonshme. Të dyja strukturat u ndërtuan në platforma masive artificiale që u ndërtuan në pikat më të larta të qyteteve të tyre përkatëse.

Arkitektura e ndërtesave ndjek një strukturë të ngjashme me tre pjesë: një verandë hyrëse e mbështetur nga dy kolona, ​​salla kryesore e shenjtërores (salla e tempullit 'Ain Dara është e ndarë në një paradhomë dhe dhomën kryesore), dhe pastaj, pas një ndarje, një faltore e ngritur, e njohur si e Shenjta e të Shenjtëve.

Një sërë sallash dhe dhomash shumëkatëshe që shërbenin për qëllime të ndryshme i rrethuan ato në tre anët e tyre në të dyja anët e ndërtesës kryesore.

Sidoqoftë, përkundër faktit se tempulli Ain Dara ndan shumë karakteristika me tempullin e mbretit Solomon, është e pamundur që ato të jenë të njëjtën strukturë. Tempulli Ain Dara, sipas ekskavatorit Ali Abu Assaf, u ndërtua rreth vitit 1300 para Krishtit dhe zgjati 550 vjet, nga 740 para Krishtit deri në 1300 para Krishtit.

Arkeologët nuk janë ende në gjendje të përcaktojnë se cila hyjni adhurohej në tempull dhe kujt i ishte kushtuar. Disa studiues supozojnë se ajo u ndërtua si një faltore për Ishtarin, perëndeshën e pjellorisë. Të tjerë besojnë se ishte perëndeshë Astarte, e cila ishte pronare e shenjtërores. Një grup tjetër beson se perëndia Baal Hadad ishte pronari i tempullit.

Disa nga elementët strukturorë të tempullit, përfshirë themelet gëlqerore dhe blloqet e bazaltit, janë ruajtur me kujdes gjatë shekujve. Megjithëse struktura dikur paraqiste mure me tulla të mbuluara me dërrasa druri, kjo veçori ka humbur tragjikisht në histori.

Relievi të shumta të gdhendura artistikisht që përfaqësojnë luanë, kerubinë dhe krijesa të tjera mitike, perëndi malore, palmeta dhe motive të stolisura gjeometrike zbukurojnë muret e jashtme dhe të brendshme të strukturës.

Hyrja e tempullit Ain Dara ruhet nga një palë gjurmë të mëdha të gdhendura që qëndrojnë në prag. Ata janë rreth një metër të gjatë dhe janë të orientuar drejt pjesës së brendshme të tempullit.

Tempulli 'Ain Dara, si Tempulli i Solomonit, u arrit nga një oborr i shtruar me gurë flamuri. Mbi gurin e pllakës, gjurma e majtë ishte gdhendur, duke sinjalizuar hyrjen e perëndisë në tempull. Në pragun e Cellës, gjurma e djathtë ishte gdhendur, duke nënkuptuar se perëndisë së madhe i duheshin bërë dy hapa për të hyrë në tempull.

Gjurmë gjigante në tempullin Ain Dara, Alepo, Siri. © Image Credit: Sergey Mayorov | Licencuar nga DreamsTime Stock Photos (ID: 108806046)
Gjurma e gjurmëve gjigante në tempullin Ain Dara. © Image Credit: Sergey Mayorov | Licencuar nga DreamsTime Stock Photos (ID: 108806046)

Hapësira midis dy gjurmëve të vetme të këmbëve është afërsisht 30 këmbë. Një hap prej 30 këmbësh do të ishte i përshtatshëm për një person ose perëndeshë afërsisht 65 metra në lartësi. Tempulli është mjaft i gjerë për perëndinë që të hyjë dhe të banojë brenda tij i qetë.

Studiuesit janë të hutuar pse janë gdhendur dhe çfarë funksioni kanë kryer. Disa shkencëtarë kanë sugjeruar që gjurmët e këmbëve mund të ndërtohen për të evokuar praninë e perëndive, duke shërbyer si një formë e një imazhi ikonik të hyjnisë. Përkundër faktit se kjo nuk është një palë gjurmë gjigande gjigande, gdhendja është autentike dhe tregon se paraardhësit tanë ishin të njohur dhe kishin parë entitete me madhësi të madhe.

Të gjithë e dinë që Mesopotamia është e mirënjohur për të qenë djepi i qytetërimit dhe burimi i një prej legjendave më të mëdha mitologjike në botë, kështu që gjetje të çuditshme dhe hutuese si gjurmët gjigande të këmbëve priten në rajon.

Mitologjia e zonës përreth me siguri sugjeron një kohë kur gjigantët, gjysmë perënditë dhe perënditë endeshin në Tokë duke lënë gjurmët e tyreMe Disa nga këto rrëfime tregojnë Anunnaki i cili, sipas legjendës, erdhi në tokë nga planeti tjetër mijëra vjet më parë dhe ndryshoi përgjithmonë qytetërimin tonë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Befasues: Një piramidë nënujore 20,000-vjeçare në Atlantik? 2

Befasues: Një piramidë nënujore 20,000-vjeçare në Atlantik?

Neni Next
Gjigantët dhe ardhja e alienëve – Vatikani i di të gjitha sekretet! 3

Gjigantët dhe ardhja e alienëve – Vatikani i di të gjitha sekretet!