Parzmore 1,100-vjeçare për të shmangur të keqen mund të përmbajë shkrimin më të vjetër cirilik të gjetur ndonjëherë

Studiuesit pretendojnë se një mbishkrim në një parzmore 1,100-vjeçare të zbuluar në një kështjellë të rrënuar në Bullgari është një nga shembujt më të hershëm të njohur të tekstit cirilik.

Zbulimi i një parzmore të lashtë në rrënojat e një fortese bullgare ka shkaktuar bujë në komunitetin arkeologjik. Mbishkrimi 1,100-vjeçar i gjetur në parzmore mund të jetë teksti më i vjetër cirilik i zbuluar ndonjëherë.

Parzmore 1,100-vjeçare për të shmangur të keqen mund të përmbajë shkrimin cirilik më të vjetër të gjetur ndonjëherë 1
Një copë parzmore me tekstet më të vjetra cirilike të gjetura ndonjëherë. © Ivaylo Kanev/ Muzeu Historik Kombëtar Bullgar / Perdorim I drejte

Parzmore u zbulua në një vend që dikur ishte i banuar nga bullgarët e lashtë, një fis nomad që endej nëpër stepat euroaziatike.

Sipas Ivailo Kanev, një arkeolog me Muzeun Kombëtar të Bullgarisë, i cili drejton ekipin që gërmon kështjellën, (e cila është në kufirin midis Greqisë dhe Bullgarisë) teksti u shkrua në një pllakë plumbi të veshur në gjoks për të mbrojtur mbajtësin nga telashet dhe të këqijat. .

Mbishkrimi i referohet dy lutësve të quajtur Pavel dhe Dimitar, tha Kanev. "Nuk dihet kush ishin lutësit Pavel dhe Dimitar, por me shumë mundësi Dimitari mori pjesë në garnizon, u vendos në kështjellë dhe ishte një i afërm i Pavelit."

Sipas Kanev, mbishkrimi daton nga mbretërimi i Car Simeon I (i njohur edhe si Simeoni i Madh), i cili qeverisi Perandorinë Bullgare nga 893 dhe 927. Cari e zgjeroi perandorinë gjatë kësaj periudhe, duke ndërmarrë fushata ushtarake kundër Perandorisë Bizantine.

Parzmore 1,100-vjeçare për të shmangur të keqen mund të përmbajë shkrimin cirilik më të vjetër të gjetur ndonjëherë 2
Kalaja Balak Dere. © Muzeu Historik Kombëtar Bullgar / Perdorim I drejte

Një nga tekstet më të vjetra cirilike?

Gjatë Mesjetës, u zhvillua sistemi i shkrimit cirilik, i cili përdoret në rusisht dhe gjuhë të tjera në të gjithë Euroazinë.

Bazuar në mënyrën se si shkruhen shkronjat dhe vendndodhjen e mbishkrimit brenda kalasë, "ky tekst me siguri ka hyrë në kështjellë në periudhën midis viteve 916 dhe 927 dhe është sjellë nga një garnizon ushtarak bullgar", tha Kanev.

Përpara këtij zbulimi, tekstet cirilike më të hershme të mbijetuara datojnë nga viti 921. Mbishkrimi i sapo zbuluar është pra një nga tekstet cirilike më të vjetra të gjetura ndonjëherë. Kanev tha se po planifikonte të publikonte një përshkrim të hollësishëm të mbishkrimit dhe kështjellës në të ardhmen.

"Kjo është një gjetje shumë interesante dhe meriton interes," Yavor Miltenov, një studiues në Institutin për Gjuhën Bullgare të Akademisë Bullgare të Shkencave, "Do të duhet të shohim publikimin e plotë të mbishkrimit dhe kontekstin në të cilin ai u gjet përpara se të mund të jemi të sigurt për datën e tij.”

Parzmore 1,100-vjeçare për të shmangur të keqen mund të përmbajë shkrimin cirilik më të vjetër të gjetur ndonjëherë 3
Shkrim cirilik i zbehur i zbuluar në pllakën e plumbit. © Ivaylo Kanev/ Muzeu Historik Kombëtar Bullgar / Perdorim I drejte

Ky është një zbulim intrigues që ofron një vështrim unik në të kaluarën dhe ndihmon në të kuptuarit tonë të historisë së shkrimit cirilik. Mezi presim të dëgjojmë më shumë përditësime mbi këtë zbulim emocionues dhe çfarë mund të zbulojë ai për historinë e shkrimit cirilik.