Добро сочуван скелет стар 7,000 години откриен за време на реновирање во Полска

Скелет кој е пронајден во Полска близу Краков и се проценува дека е стар 7,000 години можеби му припаѓал на земјоделец од неолит.

Археолозите открија значајно откритие за време на реновирањето на градскиот плоштад во Сломники, Полска. А совршено сочуван Неолитскиот скелет, кој се проценува дека е стар околу 7,000 години, е пронајден покрај фрагменти од керамика.

Добро сочуван скелет стар 7,000 години откриен за време на реновирање во Полска 1
Овој гроб содржи остатоци од скелет кој датира од пред околу 7,000 години. © Павел Мицик и Лукаш Шарек / Фер употреба

Ископувањето на скелетот претставува единствена можност да се добие увид во нашето минато и да се запознае со начинот на живот и културата на луѓето кои талкале низ областа пред милениуми.

Врз основа на стилот на керамика, кој припаѓа на линеарната грнчарска култура, погребувањето најверојатно датира од пред околу 7,000 години, според Павел Мицик, археолог од Galty Earth & Engineering Services кој го ископал местото.

Поединецот бил закопан во лабаво спакувана почва која има некисел хемиски состав, што помогнало да се зачува скелетот.

„Во моментов, не можеме да утврдиме кој е закопаното лице“, иако претстојната анализа од антрополог најверојатно ќе открие повеќе информации, рече Мицик. Дополнително, тимот има намера да ги датираат коските со радиојаглерод за да одреди кога поединецот живеел.

Добро сочуван скелет стар 7,000 години откриен за време на реновирање во Полска 2
Слика од гробницата во Сломники, Полска направена со дрон. © Павел Мицик и Лукаш Шарек / Фер употреба

Покрај погребот беа пронајдени и фрагменти од кремен. Некои од гробните прибори беа оштетени затоа што горното ниво на гробот беше израмнето некогаш во минатото, рече Мицик.

Малгоржата Кот, дополнителен професор по археологија на Универзитетот во Варшава, кој не е вклучен во ископувањето, рече дека „Ова е навистина возбудливо и многу важно откритие“.

Погребот им припаѓа на најраните неолитски земјоделци кои ги преминале Карпатите од југ и влегле во Полска во 6-тиот милениум. Малку е познато за културата на овие рани фармери, особено за нивните ритуали за погребување. Тие ги погребуваат своите починати во градови или на одделни гробишта, иако гробиштата се доста ретки. Понатамошно истражување на скелетот може да открие повеќе увид во животот на овие луѓе.

„Мора да замислите дека овие рани фармери влегуваа во апсолутно нова земја за нив. Земја на длабоката шума на централноевропските низини. Земја со поостра клима, но и земја веќе населена со други луѓе“, рече Кот, истакнувајќи дека тие би наидувале на ловци-собирачи кои веќе живееле таму. Земјоделците и ловците-собирачи коегзистирале околу два милениуми, но како тие комуницирале не е сосема јасно.

Возбудливо е да се размислува за тоа што друго може да се открие преку понатамошно археолошко ископување и истражување во областа.