Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија

Новиот станбен станбен развој во Солсбери ги откри остатоците од големите тркалезни гробишта и неговиот пејзаж.

Вилтшир е добро препознатлив по своите лопатки од бронзеното време, особено оние пронајдени во местото на светското наследство на Стоунхенџ и на кредитите на Кранборн Чејс. Спротивно на тоа, малку се знае за слични локации во близина на средновековниот град Солсбери.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 1
Централниот прстен ров во Областа 1 е под ископување од тимот на Андовер на CA. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

Сепак, Вистри Изградбата на нов станбен комплекс за домување на периферијата на Харнам, јужно предградие на Солсбери, овозможи да се откопаат дел од остатоците од огромните тркалезни гробишта и неговата пејзажна околина.

Тркалезните калички првично биле формирани за време на неолитскиот период, но поголемиот дел биле направени за време на Бикер и раното бронзено време (2400 - 1500 п.н.е.) и обично се состојат од централна гробница, тумба и ограден ров.

Нивниот дијаметар може да се движи од помалку од 10 метри до неверојатни 50 метри, при што мнозинството во просек е 20-30 метри. Нивните земјени работи исто така се разликуваат, со тоа што некои имаат масивни централни могили ('ѕвончиња'), други имаат мали јадра и надворешни брегови ('дискови со дискови'), а други имаат средишни вдлабнатини ('барови за езерца').

Нивните ровови би создале материјал за насипот, кој би бил изграден од креда, нечистотија и трева. Баровите обично се поврзани со гробови; некои вклучуваат само еден поединец, додека други имаат серија на погребувања и, во ретки прилики, неколку погребувања.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 2
Поглед на баровите под ископување. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

Баровите на Нетерхемптон Роуд беа срамнети со векови на земјоделство и сега се само ровови, иако единаесет погребувања и три непревртени кремации преживеаја.

Гробиштата се состојат од околу дваесет или повеќе шуплини кои се протегаат од самиот раб на Харнам на нивото на долината Надер, нагоре и преку околниот рид со креда на северната граница на пејзажот на Кранборн Чејс.

Археолозите ископале само пет шуплини на гробиштата, кои се организирани во мали кластери од парови или групи од шест или повеќе. Најмалку три од нашите колички се значително продолжени, а едната започна со малку овален ров што на крајот беше заменет со речиси кружен ров.

Овалната форма сугерира дека последната количка била неолитска или била изградена во неолитска област. Масовната гробница во нејзиниот центар содржела остатоци од скелет на возрасни и деца; ваквите гробници се невообичаени, а во недостиг на гробни предмети, ќе бидат насочени за радиокарбонско датирање. Количката откри уште две гробници, од кои и двете имаа погребувања во Бикер, кои најверојатно биле произведени на почетокот на бронзеното доба.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 3
Археологот Џордан Бендал, ги ископува роговите. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

Овалната количка сечеше низ неолитските јами со рогови од црвени елени. Еленскиот рогов бил многу ценет и се користел за изградба на рачни чепкалки или вили и гребла со прави рачки од тврдо дрво. Тој исто така бил обликуван во чешли и иглички, алатки и оружја како глави од жезло и душеци, и се користел во ритуали.

Експертите за животинска коска и обработени коски ќе ги испитаат за да видат дали има очигледни докази за намерна фрактура или обрасци на носење. Ова може да укаже на модификации за употреба, како што се гребените и штиците што се користат за клечење кремен, како чекани или за лупење под притисок на кремените за да се формираат алатки.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 4
Саксонска водна дупка под ископување од Крис Елис. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

На другите две соседни барови им недостигаа гробници, веројатно како резултат на штетата предизвикана од вековното земјоделство. Овие три се дел од пошироката група на лопатки, со три или четири други видливи како ознаки за житни култури на северната страна на патот Нетерхемптон.

Во овој дел од локалитетот е откриена и потенцијална потопена градба - веројатно користена како засолниште, работилница или продавница и водна дупка. Истражувачите открија работни дрва зачувани со затрупаност, како и саксонска керамика и ножеви од железни ножеви, а можеби и собрана римска керамика, на дното на водената дупка.

Вториот регион откри тераса за одгледување („линче“) со можен датум од доцно железно време, што е сосема невообичаено во Вилтшир, како и област од населба од доцно бронзено до железно време со над 240 јами и дупки.

Јамите најчесто се користеле за одлагање на ѓубрето, иако некои можеби се користеле за складирање на жито; материјалот добиен од овие јами ќе обезбеди докази за тоа како оваа заедница живеела и ја обработувала земјата.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 5
Воздушните снимки на Областа 2 ги прикажуваат двата прстени ровови и делови од јами. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

Областа 2 е исто така местото каде што археолозите ги открија преостанатите барови. Едниот беше едноставен ров издлабен низ раниот нанос на миење на ридовите; во и околу ровот беа откриени гробници за кремирање.

Другата количка била издлабена во креда и нејзиниот центар бил поставен на скромна нагорнина, зголемувајќи го видот од долниот терен на долината на реката Надер.

Во неговиот центар се наоѓал погребот на јаре со инхумација, кој бил придружен со рачен сад за храна од типот „Јоркшир“, така наречен поради неговиот гребен профил и количината на декорација.

Овој стил на садови, како што сугерира името, е пораспространет во северна Англија и може да биде показател дека луѓето се движеле на значителни растојанија.

Анализата на изотопите на скелетот може да покаже дали детето е родено во областа или израснало на друго место. Секако, кој го создал садот закопан со јарето, бил запознаен со нелокалната керамика.

Откривање на гробишта од бронзено време во Солсбери, Англија 6
Вртена на стрела од доцниот неолит и дел од вител вретено од доцно бронзено време. © Археологија на Котсволд / Фер употреба

Оваа шуплина содржи исечени неолитски јами кои содржат грнчарија со жлебови, кои потекнуваат од неколку градови на Оркни приближно 3000 п.н.е. пред да се рашират низ Британија и Ирска.

Тоа беше искористено и од градителите на Стоунхенџ и масивните огради на Дурингтон Волс и Авебери. Овие јами често содржат траги од скршени и изгорени работи, остатоци од гозбите и необични ретки или туѓи предмети.

Јамите на Нетерхемптон не се исклучок, кои даваат школка од фестонирам, интригантна глинена топка, микро дентикулат“ - во суштина мала пила од кремен - и три британски коси врвови од стрели, кои биле популарни во текот на доцниот неолит.

Кога ќе завршат сегашните ископувања, тимот по ископувањето ќе започне со анализа и истражување на ископаниот материјал.

Ова откритие потенцијално би можело да фрли ново светло на тоа каков бил животот во оваа област за време на бронзеното доба и како луѓето живееле и комуницирале еден со друг. Возбудени сме да видиме што друго е откриено додека археолозите продолжуваат да работат на локацијата.