Три лица од античка египетска мумија откриени во неверојатна реконструкција

Како изгледале старите Египќани пред 2,000 години? Дали имаа темна кожа и виткана коса? Лабораторија со седиште во Вирџинија успешно ги пресоздаде лицата на три мумии користејќи ја нивната ДНК.

Мистериите на древниот Египет продолжуваат да ги фасцинираат луѓето ширум светот. Иконските пирамиди, сложени хиероглифи, и сложените ритуали за погребување многу години ја заробуваат имагинацијата на научниците и историчарите.

Сфингата и пирамидите, Египет
Сфингата и пирамидите, познатото светско чудо, Гиза, Египет. © Антон Алексенко/Dreamstime

Сега, со помош на пробивната технологија, можеме да добиеме увид како всушност изгледале луѓето од тој временски период. Во септември 2021 година, научниците ги открија реконструираните лица на тројца мажи кои живееле во древниот Египет пред повеќе од 2,000 години преку дигитална технологија, овозможувајќи ни да ги видиме како што би изгледале кога имале 25 години.

Овој детален процес, кој се потпираше на ДНК податоци извлечени од нивните мумифицирани остатоци, им даде на истражувачите нов прозорец во животот на антички Египќани.

Три лица од античка египетска мумија откриени во неверојатна реконструкција 1
Форензичка реконструкција на мумиите JK2911, JK2134 и JK2888. © Парабонски нанолаборатории

Мумиите дошле од Абусир ел-Мелек, древен египетски град на поплавната рамнина јужно од Каиро, и тие биле закопани помеѓу 1380 п.н.е. и 425 година од нашата ера. секвенционира ДНК на мумиите во 2017 година; тоа беше првата успешна реконструкција на геномот на древна египетска мумија.

Истражувачи на Парабонски нанолаборатории, На ДНК Технолошката компанија во Рестон, Вирџинија, ги искористи генетските податоци за да создаде 3Д модели на лицата на мумиите користејќи форензички фенотип на ДНК, кој користи генетска анализа за да го предвиди обликот на цртите на лицето и другите аспекти на физичкиот изглед на една личност.

„Ова е прв пат сеопфатно фенотипирање на ДНК да се изврши на човечка ДНК на оваа возраст“, ​​се вели во соопштението на претставниците на Parabon. Парабон ги откри лицата на мумиите на 15 септември 2021 година, на 32-от меѓународен симпозиум за идентификација на човекот во Орландо, Флорида.

Снепчет, алатка за фенотип развиена од научниците, беше користена за да се одреди потеклото на поединецот, бојата на кожата и цртите на лицето. Според соопштението, мажите имаа светло-кафеава кожа со темни очи и коса; нивниот генетски состав беше поблизок до оној на современите луѓе на Медитеранот или на Блискиот Исток отколку до оној на современите Египќани.

Истражувачите потоа создадоа 3Д мрежи кои ги опишуваат карактеристиките на лицето на мумиите, како и топлински мапи кои ги истакнуваат разликите помеѓу трите поединци и ги усовршуваат деталите за секое лице. Резултатите потоа ги спои форензичарот на Парабон со предвидувањата на Снепчет во врска со бојата на кожата, очите и косата.

Според Елен Грејтак, директорката за биоинформатика на Парабон, која работи со античка човечка ДНК може да биде предизвик од две причини: ДНК често е многу деградирана и обично се меша со бактериска ДНК. „Помеѓу тие два фактора, количината на човечка ДНК достапна за секвенција може да биде многу мала. рече Грејтак.

Три лица од античка египетска мумија откриени во неверојатна реконструкција 2
© Универзитетот на Калифорнија Сан Франциско

На научниците не им треба целосниот геном за да добијат физичка слика на личноста, бидејќи огромното мнозинство на ДНК го споделуваат сите луѓе. Наместо тоа, тие треба само да анализираат одредени специфични точки во геномот кои се разликуваат помеѓу луѓето, познати како единечни нуклеотидни полиморфизми (SNPs). Според Грејтак, многу од овие SNP кодираат физички разлики меѓу поединците.

Три лица од античка египетска мумија откриени во неверојатна реконструкција 3
Топлинските мапи на различните лица им овозможија на научниците да ги усовршат деталите и да ги истакнат разликите во карактеристиките на мумиите. © Парабонски нанолаборатории

Сепак, постојат ситуации кога древната ДНК не содржи доволно SNP за прецизно да се одреди одредена особина. Во такви околности, научниците можат да го заклучат исчезнатиот генетски материјал од вредностите на околните SNP, според Џенет Кеди, научник за биоинформатика на Parabon.

Статистиките пресметани од илјадници геноми покажуваат колку е силно поврзан секој SNP со отсутен сосед, објасни Кеди. Истражувачите потоа можат да создадат статистичка претпоставка за тоа што е исчезнатиот SNP. Процедурите користени на овие древни мумии, исто така, може да им помогнат на научниците да ги обноват лицата за да ги идентификуваат модерните трупови.

Досега, девет од приближно 175 студени случаи кои истражувачите на Парабон помогнаа да се решат со помош на генетска генеалогија се проучувани со помош на методологиите од оваа студија.

Навистина е фасцинантно да се видат овие поединци вратени во живот 2,000 години подоцна преку употреба на податоци од ДНК и модерна технологија.

Деталите и точноста на реконструкциите се навистина неверојатни, а ние сме возбудени што гледаме како идниот напредок во технологијата може да ни помогне подобро да разбереме нашите антички предци. 


Повеќе информации: Parabon® ги рекреира лицата на египетската мумија од древната ДНК