Енигмалит на Вилијамс: Доказ за напредна цивилизација стара 100,000 години?

Енигматичното откритие на Џон Џеј Вилијамс го покрена прашањето за постоењето на напредна праисториска цивилизација.

Во 1998 година, Џон Џеј Вилијамс, електроинженер, направи изненадувачко откритие додека беше на екскурзија во оддалечена рурална област во Северна Америка. Тој пронашол нешто што изгледало како електричен конектор кој штрчи од земјата. Заинтригиран, Вилијамс почнал да копа и откопал мала карпа во која бил вграден приклучок со три страни.

Енигмалит на Вилијамс
Каменот, познат како Вилијамс Енигмалит, има електричен приклучок кој излегува од неговата површина. Случајна

И покрај љубопитноста околу овој чуден камен, Вилијамс остана цврсто затворен за неговата точна локација. Тој стравува дека откривањето на локацијата може да доведе до кражба на други мистериозни артефакти. Сепак, според Вилијамс, љубопитниот камен бил откопан на изолирана локација, далеку од човечки населби, индустриски комплекси, аеродроми, фабрики и електронски или нуклеарни постројки. Каменот, познат како „Енигмалит“ или „Петрадокс“, предизвика контроверзии поради неговата цена од 500,000 долари и вонземските теории околу него.

Многу научници веруваат дека тоа е измама создадена исклучиво за слава и богатство. Според нив, тоа не е ништо друго туку приклучок за напојување заробен во вулканска карпа или нешто друго слично. Сепак, Вилијамс инсистира дека Енигмалитот е автентичен и им го нуди на истражувачите за анализа, иако никој сè уште не ја прифатил поканата.

Според Вилијамс, вградената електронска компонента во гранитниот камен се чини дека била дел од формирањето на карпата и не е вештачки прикачена. Геолошката анализа покажа дека каменот е стар приближно 100,000 години, пркосејќи им на конвенционалните верувања за човечкиот технолошки развој.

Инструментот заробен во Petradox е спореден со електронски XLR конектор и покажува слаба магнетна привлечност. Читањата на Ом-метарот укажуваат на јачина слична на отворено коло. Приклучокот со три краци се држи на место со непозната матрица, која не наликува на никаков препознатлив материјал. Иако Вилијамс забранува отворање на примерокот, рендгенскиот преглед откри непроѕирна внатрешна структура во каменот.

Многумина веруваат дека таканаречениот Вилијамс Енигмалит е измама, бидејќи Вилијамс одбива да го скрши (но е подготвен да го продаде за 500,000 долари).
Многумина веруваат дека таканаречениот Вилијамс Енигмалит е измама, бидејќи Вилијамс одбива да го скрши (но е подготвен да го продаде за 500,000 долари). Џон Џ. Вилијамс

Додека скептиците го отфрлаат Енигмалитот како измама, Вилијамс силно верува дека открил или древна вештачка реликвија или докази за вонземска технологија. Тој со нетрпение ја чека автентичноста на каменот од научниците, но под услов да биде присутен за време на анализата, Енигмалитот останува недопрен, а трошоците за истражување не се негова одговорност.

Некои шпекулираат дека научниците не сакаат да го истражат примерокот од страв од она што би можеле да го откријат. Ако научната анализа го потврди тоа како измама, тоа би била внимателно оркестрирана измама. Меѓутоа, ако се автентицира, Енигмалитот има потенцијал да го револуционизира нашето разбирање за човечката историја. Истражувачите, исто така, ќе мора да ја преиспитаат целта на таков објект вграден во карпа.

Вилијамс смета дека местото на неговото откритие обезбедува дополнителни докази за мината цивилизација или присуство на вонземјани. Неговата потрага по слободоумни иследници темелно да ја испитаат локацијата и да навлезат подлабоко во мистеријата на Енигмалит опстојува до ден-денес.

Според Силуријанска хипотеза предложено од научниците на НАСА, се шпекулира дека човештвото можеби се подигнало и паднало повеќе пати во текот на милениумите. Затоа, дали верувате дека напредна праисториска човечка цивилизација некогаш напредувала на Земјата?