Чудни наука

Џиновската „гравитациска дупка“ во Индискиот Океан открива изумрено античко море 2

Џиновската „гравитациска дупка“ во Индискиот Океан открива изумрено античко море

Со години, научниците се збунети од потеклото на гравитациската дупка во Индискиот Океан. Истражувачите сега веруваат дека објаснувањето може да биде потопеното дно на изумрен океан.
Фосилите стари 407 милиони години ја предизвикуваат долгогодишната теорија за спиралите на Фибоначи пронајдени во природата 4

Фосилите стари 407 милиони години ја предизвикуваат долгогодишната теорија за спиралите на Фибоначи пронајдени во природата

Научниците долго време веруваа дека спиралите на Фибоначи се древна и високо зачувана карактеристика кај растенијата. Но, една нова студија го оспорува ова верување.
Каролина Олсон (29 октомври 1861 – 5 април 1950 година), позната и како „Soverskan på Oknö“ („Спијачот на Окно“), била Швеѓанка која наводно останала во хибернација помеѓу 1876 и 1908 година (32 години). Се верува дека ова е најдолгото време кога некој живеел на овој начин, а потоа се разбудил без никакви преостанати симптоми.

Чудната приказна на Каролина Олсон: Девојката која спиела 32 години директно!

Медицинските професионалци од различни области беа збунети од нејзината состојба, бидејќи го предизвика конвенционалното разбирање на нарушувањата на спиењето и ги предизвика границите на човечката отпорност.