Чудни наука

Најстудениот ден во Канада и убавината која ги разладува коските: Замрзната приказна од зимата 1947 година во Снаг, Јукон 2

Најстудениот ден во Канада и убавината која ги разладува коските: Замрзната приказна од зимата 1947 година во Снаг, Јукон

За време на студен период во 1947 година, во градот Снаг, Јукон, каде што температурата достигна -83°F (-63.9°C), можеше да се слушне како луѓето зборуваат 4 милји подалеку, заедно со други чудни феномени.
Октопод вонземјани

Дали октоподите се „вонземјани“ од вселената? Кое е потеклото на ова загадочно суштество?

Октоподите долго време ја плени нашата имагинација со нивната мистериозна природа, извонредна интелигенција и туѓи способности. Но, што ако има повеќе за овие загадочни суштества отколку што се гледа?
Монструозни суштества на Антарктикот? 4

Монструозни суштества на Антарктикот?

Антарктикот е познат по своите екстремни услови и уникатен екосистем. Истражувањата покажаа дека животните во студените океански региони имаат тенденција да растат поголеми од нивните колеги во другите делови на светот, феномен познат како поларен гигантизам.
Што ја предизвика мистериозната „болест на спиење“ во казахстанските села? 7

Што ја предизвика мистериозната „болест на спиење“ во казахстанските села?

Жртвите на болеста понекогаш се однесуваат како да се пијани, ќе доживеат губење на меморијата за она што го направиле и доживеале и честопати доживувале халуцинации како „полжав што им шета по лицето“.
Чернобилски габи Cryptococcus neoformans

Чудните чернобилски габи кои „јадат“ радијација!

Во 1991 година, научниците открија габа наречена Cryptococcus neoformans во комплексот Чернобил, која содржи големи количини на меланин - пигмент кој се наоѓа во кожата што ја претвора во темна боја. Подоцна беше откриено дека габите всушност можат да „јадат“ зрачење.