Чудни култури

Пророк на Делфи Храмот на Аполон

Oracle of Delphi: Кралевите и водачите ја бараа мудроста на Oracle во донесувањето важни одлуки

Пророштвото во Делфи, сместено во Делфи, Грција, било почитувано и античко место кое имало големо значење во грчката митологија и религија. Служеше како центар за пророштва и консултации, привлекувајќи аџии од далеку и пошироко кои бараа водство од мистичниот пророк.
Тохаријан женски

Шепотените приказни за Точарската Жена – древната мумија од Таримскиот басен

Женката Точара е мумија од Таримскиот басен, која живеела околу 1,000 години п.н.е. Беше висока, со висок нос и долга ленена руса коса, совршено сочувана во коњско опавче. Ткаењето на нејзината облека изгледа слично на келтското платно. Кога починала имала околу 40 години.
Огнените мумии: Тајните зад изгорените човечки мумии на пештерите Кабајан 1

Огнените мумии: Тајните зад изгорените човечки мумии на пештерите Кабајан

Како што се спуштаме понатаму во длабочините на пештерите Кабајан, нè чека фасцинантно патување - патување кое ќе ги откопа неверојатните тајни зад изгорените човечки мумии, фрлајќи светлина врз опседната приказна која траела низ векови нераскажана.
Мистериозниот свет на античките шкотски Пикти 2

Мистериозниот свет на античките Пикти во Шкотска

Морничави камења врежани со збунувачки симболи, блескави ризници од сребрено богатство и антички градби на работ на колапс. Дали Пиктите се само фолклор или возбудлива цивилизација која се крие под почвата на Шкотска?
Мистериозните мумии пронајдени во кинеската пустина имаат неочекувано потекло поврзано со Сибир и Америка 3

Мистериозните мумии пронајдени во кинеската пустина имаат неочекувано потекло поврзано со Сибир и Америка.

Од крајот на 1990-тите, откривањето на стотици природно мумифицирани човечки остатоци кои датираат од околу 2,000 п.н.е. до 200 година од нашата ера во регионот на Тарим Басен ги воодушеви истражувачите со нивната интригантна комбинација на западни карактеристики и живописни културни артефакти.
Пронајдена малезиска карпеста уметност

Утврдено е дека малезиската карпеста уметност го прикажува конфликтот меѓу елитата и домородните луѓе

Во она што се верува дека е прва студија за карпестата уметност во Малезија, истражувачите откриле дека две антропоморфни фигури на домородните воини биле произведени во услови на геополитички тензии со владејачката класа и другите племиња.
Аконкагва момче

Момче Аконкагва: Мумифицирано дете од Инките открива изгубен генетски запис од Јужна Америка

Момчето Аконкагва, откриено замрзнато и во природно мумифицирана состојба, било принесено како жртва во ритуал на Инка, познат како капакоча, пред приближно 500 години.
Заборавените катакомби на Лима 4

Заборавените катакомби во Лима

Во подрумот на катакомбите во Лима, лежат посмртните останки на богатите жители на градот кои веруваа дека тие ќе бидат последните кои ќе најдат вечен одмор во нивните скапи погребни места.