Бараат Таг

Необјаснето

106 мислења
Бермеја (заокружена во црвено) на карта од 1779 година. © Carte du Mexique et de la Nouvelle Espagne: contenant la partie australe de l'Amérique Septentle (LOC)

Што се случи со островот Бермеја?

Ова мало парче земја во Мексиканскиот залив сега исчезна без трага. Теориите за тоа што се случило со островот варираат од тоа дека е предмет на поместување на океанското дно или зголемување на нивото на водата до негово уништување од страна на САД за да се добијат права на нафта. Можеби и никогаш не постоел.
Најстариот познат камен камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка 2

Најстариот познат камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка

Норвешките археолози веруваат дека го пронашле најстариот камен на светот испишан пред речиси 2,000 години, што го прави неколку века постар од претходните откритија.
Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 4

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна

Во 1828 година, 16-годишно момче по име Каспар Хаузер мистериозно се појавило во Германија, тврдејќи дека целиот свој живот бил воспитан во темна ќелија. Пет години подоцна, тој беше убиен исто толку мистериозно, а неговиот идентитет останува непознат.
Титанобоа

Јакумама – мистериозната џиновска змија која живее во водите на Амазонија

Јакумама значи „Мајка на водата“, доаѓа од јаку (вода) и мама (мајка). Се вели дека ова огромно суштество плива на устието на реката Амазон, како и во нејзините блиски лагуни, бидејќи е неговиот заштитен дух.
Белиот град: мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас 6

Белиот град: Мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас

Белиот град е легендарен изгубен град на античката цивилизација. Индијците ја гледаат како проколната земја исполнета со опасни божества, полубогови и изобилство изгубени богатства.
Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави! 8

Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави!

Археолозите ископале 25 скелети од гробови во провинцијата Џилин во североисточна Кина. Најстарите биле стари 12 илјади години. Единаесет машки, женски и детски скелети - нешто помалку од половина од нив - имаа издолжени черепи.