Палеонтологија

Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри 1

Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри

Со распон на крилјата до неверојатни 40 стапки, Кецалкоатлус ја носи титулата како најголемото познато летечко животно кое некогаш ја красело нашата планета. Иако ја делеше истата ера со моќните диносауруси, Кецалкоатлус не беше самиот диносаурус.
мумифицирани пчели фараон

Античките кожурци откриваат стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните

Пред приближно 2975 години, фараонот Сиамун владеел со долен Египет додека династијата Џоу владеела во Кина. Во меѓувреме, во Израел, Соломон го чекал неговото наследување на престолот по Давид. Во регионот што сега го знаеме како Португалија, племињата се приближувале до крајот на бронзеното доба. Забележително, на денешната локација Одемира на југозападниот брег на Португалија, се случи необичен и невообичаен феномен: голем број пчели загинаа во нивните кожурци, а нивните сложени анатомски карактеристики беа беспрекорно зачувани.
Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и возраст од 2 години

Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и векови

Историјата на Земјата е фасцинантна приказна за постојани промени и еволуција. Во текот на милијарди години, планетата претрпе драматични трансформации, обликувани од геолошките сили и појавата на живот. За да ја разберат оваа историја, научниците развија рамка позната како геолошка временска скала.
Масовни изумирања

Што ги предизвикало 5-те масовни истребувања во историјата на Земјата?

Овие пет масовни истребувања, познати и како „Големата петорка“, го обликуваа текот на еволуцијата и драматично ја променија разновидноста на животот на Земјата. Но, кои причини стојат зад овие катастрофални настани?
Која тајна се крие зад овие исклучително зачувани фосили со „златен“ сјај? 5

Која тајна се крие зад овие исклучително зачувани фосили со „златен“ сјај?

Една неодамнешна студија покажа дека многу од фосилите од германскиот шкрил Posidonia не го добиваат својот сјај од пирит, познат како златно злато, за кој долго време се сметаше дека е изворот на сјајот. Наместо тоа, златната нијанса е од мешавина на минерали што укажува на условите во кои се формирале фосилите.