Митологија

Дали Марко Поло навистина бил сведок на кинеските семејства како одгледуваат змејови за време на неговото патување кон крајот на 13 век? 1

Дали Марко Поло навистина бил сведок на кинеските семејства како одгледуваат змејови за време на неговото патување кон крајот на 13 век?

Сите го знаат Марко Поло како еден од првите и најпознатите Европејци кои патувале во Азија во средниот век. Сепак, помалку луѓе знаат дека откако живеел во Кина 17 години околу 1271 н.е., се вратил со извештаи за семејства кои одгледувале змејови, ги вртеле во коли за паради, ги тренирале и имале духовна заедница со нив.
Аномалија на Арарат: Дали јужната падина на планината Арарат е почивалиштето на Ноевата арка? 2

Аномалија на Арарат: Дали јужната падина на планината Арарат е почивалиштето на Ноевата арка?

Имаше бројни тврдења за потенцијални наоди на Ноевата арка низ историјата. Додека многу наводни видувања и откритија се прогласени за измами или погрешни толкувања, планината Арарат останува вистинска енигма во потрагата по Ноевата арка.
Прогонетата мумија „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците 6

Прогонуваната мумија на „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците

Неодамнешното истражување на мумифицираната „сирена“ откриена во јапонско светилиште го откри нејзиниот вистински состав, а тоа не е она што го очекуваа научниците.