Бараат Таг

Чудо

80 мислења
Екскалибур, меч во каменот со светлосни зраци и спецификации за прашина во темна шума

Откривање на мистеријата: Дали мечот на кралот Артур Екскалибур навистина постоел?

Екскалибур, во Артурската легенда, мечот на кралот Артур. Како момче, Артур сам можел да го извлече мечот од камен во кој бил магично фиксиран.
Покровот од Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете 2

Покровот на Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете

Според легендата, плаштеницата била тајно носена од Јудеја во 30 или 33 година од нашата ера и била сместена во Едеса, Турција и Константинопол (името за Истанбул пред да завладеат Османлиите) со векови. Откако крстоносците го ограбиле Константинопол во 1204 година, ткаенината била прошверцувана на сигурно во Атина, Грција, каде што останала до 1225 година.
Црни снежни планини Вулкански кратер Телефон Беј, Остров на измама, Антарктик. © Shutterstock

Изгубен од островот измама: Чудниот случај на Едвард Ален Оксфорд

Едвард Ален Оксфорд беше затворен две години за време на крајот на Првата светска војна на, како што тврдеше, затворен не повеќе од шест недели на населен тропски остров во близина на брегот на Антарктикот. Официјалните лица го нарекоа „луд“.
Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето? 6

Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето?

Резимето на секој живот на овој свет е „распаѓање и смрт“. Но, овој пат тркалото на процесот на стареење може да се сврти во спротивна насока.
Случај Utsuro-bune: Најрана вонземска средба со „шуплив брод“ и посетител од вонземјани?? 7

Случај Utsuro-bune: Најрана вонземска средба со „шуплив брод“ и посетител од вонземјани??

Која беше мистериозната жена која зборуваше јазик што никој не можеше да го разбере? Што имало во кутијата што ја држела во рацете? Кое било значењето на ознаките на тркалезниот метален предмет во кој таа пристигнала?
Ендрју Крос

Ендрју Крос и совршениот инсект: Човекот кој случајно создал живот!

Ендрју Крос, научник аматер, пред 180 години го направил незамисливото: тој случајно создал живот. Тој никогаш експлицитно не изјавил дека неговите мали суштества се измислени од етерот, но никогаш не можел да препознае од каде потекнуваат ако не се произведени од етерот.
Нуклеарните реактори во Африка стари 2 милијарди години ги збунуваат истражувачите! 8

Нуклеарните реактори во Африка стари 2 милијарди години ги збунуваат истражувачите!

Реакции слични на оние во електраните во модерната ера се појавија спонтано пред околу 2 милијарди години во регионот Окло во Габон, Африка.