Медицинска наука

Каролина Олсон (29 октомври 1861 – 5 април 1950 година), позната и како „Soverskan på Oknö“ („Спијачот на Окно“), била Швеѓанка која наводно останала во хибернација помеѓу 1876 и 1908 година (32 години). Се верува дека ова е најдолгото време кога некој живеел на овој начин, а потоа се разбудил без никакви преостанати симптоми.

Чудната приказна на Каролина Олсон: Девојката која спиела 32 години директно!

Медицинските професионалци од различни области беа збунети од нејзината состојба, бидејќи го предизвика конвенционалното разбирање на нарушувањата на спиењето и ги предизвика границите на човечката отпорност.
Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата! 5

Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата!

Откритието имплицира дека раните луѓе ги совладале сложените хируршки процедури, имајќи детално познавање на анатомијата надвор од нашата имагинација.
Ендрју Крос

Ендрју Крос и совршениот инсект: Човекот кој случајно создал живот!

Ендрју Крос, научник аматер, пред 180 години го направил незамисливото: тој случајно создал живот. Тој никогаш експлицитно не изјавил дека неговите мали суштества се измислени од етерот, но никогаш не можел да препознае од каде потекнуваат ако не се произведени од етерот.