Бараат Таг

Медицинска наука

51 мислења
Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата! 1

Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата!

Откритието имплицира дека раните луѓе ги совладале сложените хируршки процедури, имајќи детално познавање на анатомијата надвор од нашата имагинација.
Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето? 2

Бесмртност: Научниците ја намалија возраста на глувците, дали сега е можно обратно стареење кај луѓето?

Резимето на секој живот на овој свет е „распаѓање и смрт“. Но, овој пат тркалото на процесот на стареење може да се сврти во спротивна насока.
Ендрју Крос

Ендрју Крос и совршениот инсект: Човекот кој случајно создал живот!

Ендрју Крос, научник аматер, пред 180 години го направил незамисливото: тој случајно создал живот. Тој никогаш експлицитно не изјавил дека неговите мали суштества се измислени од етерот, но никогаш не можел да препознае од каде потекнуваат ако не се произведени од етерот.
Еберс папирус

Папирусот Еберс: Староегипетскиот медицински текст открива медицинско-магични верувања и корисни третмани

Папирусот Еберс е еден од најстарите и најсеопфатни медицински документи во Египет, кој содржи богато медицинско знаење.