Гигантите

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина 1

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина

Откривањето на џиновски скелети на островот Каталина е фасцинантна тема што ја подели академската заедница. Имаше извештаи за скелетни остатоци со висина до 9 стапки. Ако овие скелети навистина им припаѓале на џинови, тоа би можело да го предизвика нашето разбирање за човечката еволуција и да ја преобликува нашата перцепција за минатото.
Титанобоа

Јакумама – мистериозната џиновска змија која живее во водите на Амазонија

Јакумама значи „Мајка на водата“, доаѓа од јаку (вода) и мама (мајка). Се вели дека ова огромно суштество плива на устието на реката Амазон, како и во нејзините блиски лагуни, бидејќи е неговиот заштитен дух.
Иши-но-Ходен мегалити

Антички механизми: Дали гигантите го изградиле овој јапонски мегалит тежок стотици тони?

Ваквото место е совршено сточна храна за теоретичарите на заговор, кои би можеле да ја наведат фасцинантната идеја дека античките гиганти можеле да создадат такви огромни и комплицирани монолитни структури.
Откривањето на античкиот „град на гигантите“ во Етиопија може да ја преработи човечката историја! 5

Откривањето на античкиот „град на гигантите“ во Етиопија може да ја преработи човечката историја!

Според сегашните жители, огромни згради изградени од масивни блокови го опкружиле местото Харла, што го поттикнало популарното верување дека некогаш бил дом на легендарниот „Град на великаните“.
Гигантите на Мон'е Прама: Вонземски роботи пред илјадници години? 6

Гигантите на Мон'е Прама: Вонземски роботи пред илјадници години?

Џиновите од Монте Прама се статуи високи од два до два и пол метри, подигнати од културата Нурагика, која живеела на островот Сардинија помеѓу осумнаесеттиот и вториот век п.н.е. Истражувачите…