Генетика и ДНК

Октопод вонземјани

Дали октоподите се „вонземјани“ од вселената? Кое е потеклото на ова загадочно суштество?

Октоподите долго време ја плени нашата имагинација со нивната мистериозна природа, извонредна интелигенција и туѓи способности. Но, што ако има повеќе за овие загадочни суштества отколку што се гледа?
Детски коски закопани пред 40,000 години ја решаваат долгогодишната неандерталска мистерија 5

Детски коски закопани пред 40,000 години ја решаваат долгогодишната неандерталска мистерија

Остатоци на дете од неандерталец, познато како La Ferrassie 8, беа откриени во југозападна Франција; добро сочуваните коски биле пронајдени во нивната анатомска положба, што укажува на намерно погребување.
Аконкагва момче

Момче Аконкагва: Мумифицирано дете од Инките открива изгубен генетски запис од Јужна Америка

Момчето Аконкагва, откриено замрзнато и во природно мумифицирана состојба, било принесено како жртва во ритуал на Инка, познат како капакоча, пред приближно 500 години.