Бараат Таг

Генетика и ДНК

12 мислења
Покровот од Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете 1

Покровот на Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете

Според легендата, плаштеницата била тајно носена од Јудеја во 30 или 33 година од нашата ера и била сместена во Едеса, Турција и Константинопол (името за Истанбул пред да завладеат Османлиите) со векови. Откако крстоносците го ограбиле Константинопол во 1204 година, ткаенината била прошверцувана на сигурно во Атина, Грција, каде што останала до 1225 година.
Античка ДНК ги отклучува тајните на брачните правила на Минојскиот Крит! 2

Античка ДНК ги отклучува тајните на брачните правила на Минојскиот Крит!

Со помош на новите археогенетски податоци, научниците дошле до возбудливи сознанија за општественото уредување на егејското бронзено доба. Античка ДНК открива сосема неочекувани брачни правила на Минојскиот Крит, велат научниците.
Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 3

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на англискиот народ

Новата ДНК анализа на скелетот докажува дека оние кои првпат се нарекувале Англичани имаат потекло од Германија, Данска и Холандија.
Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир! 4

Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир!

Истражувачите опишуваат геноми од десет индивидуи стари до 7,500 години кои помагаат да се покаже протокот на гените од луѓето што се движат во спротивна насока од Северна Америка кон Северна Азија.
9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик! 6

9,000-годишниот „Чедар човек“ дели иста ДНК со професорката по историја по англиски јазик!

„Човекот Чедар“, најстариот британски скелет, имаше темна кожа; и има жив потомок кој сè уште живее во истата област, покажа ДНК анализата.
Научниците пронајдоа код на вонземјани „вграден“ во човечката ДНК: Доказ за античко вонземско инженерство? 10

Научниците пронајдоа код на вонземјани „вграден“ во човечката ДНК: Доказ за античко вонземско инженерство?

Таканаречените 97 проценти од некодирачките секвенци во човечката ДНК не се ништо помалку од генетскиот план на вонземските форми на живот.
Череп 5 - Човечки череп стар милион години ги натера научниците да ја преиспитаат раната човечка еволуција 11

Череп 5 - Човечки череп стар милион години ги натера научниците да ја преиспитаат раната човечка еволуција

Во 2005 година, научниците открија целосен череп на антички човечки предок на археолошкиот локалитет Дманиси,…