Еволуција

Цивилизација од тип V

Цивилизација од тип V: Цивилизација на вистински богови!

Цивилизацијата од тип V би била доволно напредна за да избега од својот универзум на потекло и да го истражи мултиверзумот. Таквата цивилизација би ја совладала технологијата до точка каде што би можела да симулира или да изгради сопствен универзум.
Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри 2

Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри

Со распон на крилјата до неверојатни 40 стапки, Кецалкоатлус ја носи титулата како најголемото познато летечко животно кое некогаш ја красело нашата планета. Иако ја делеше истата ера со моќните диносауруси, Кецалкоатлус не беше самиот диносаурус.
Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 3

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и возраст од 4 години

Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и векови

Историјата на Земјата е фасцинантна приказна за постојани промени и еволуција. Во текот на милијарди години, планетата претрпе драматични трансформации, обликувани од геолошките сили и појавата на живот. За да ја разберат оваа историја, научниците развија рамка позната како геолошка временска скала.
Октопод вонземјани

Дали октоподите се „вонземјани“ од вселената? Кое е потеклото на ова загадочно суштество?

Октоподите долго време ја плени нашата имагинација со нивната мистериозна природа, извонредна интелигенција и туѓи способности. Но, што ако има повеќе за овие загадочни суштества отколку што се гледа?
Масовни изумирања

Што ги предизвикало 5-те масовни истребувања во историјата на Земјата?

Овие пет масовни истребувања, познати и како „Големата петорка“, го обликуваа текот на еволуцијата и драматично ја променија разновидноста на животот на Земјата. Но, кои причини стојат зад овие катастрофални настани?