Дискавери

Античка цивилизација на Џирофт 4,500, стара 1 години

Древната цивилизација на Џирофт, стара 4,500 години

Остатоците од Конар Сандал беа изложени по поплавите во 2001 година во близина на Џирофт во Иран. Засолнет со високи, груби планини од три страни, овој скриен скапоцен камен беше откриено дека е распространета урбана населба од бронзеното време, изградена од величественото кралство чие постоење претходно било исклучено од аналите на историјата.
Опализирана канџа од рак: Како се формираат опализирани фосили? 4

Опализирана канџа од рак: Како се формираат опализирани фосили?

Опализираните фосили се извонредни богатства што се формираат кога се соодветни услови за формирање на опал. Погребувањето на коските, школките или боровите во песок или глина може да доведе до процес на опализација, каде силициум диоксид го заменува оригиналниот органски материјал, создавајќи неверојатна фосилна реплика. Овие опализирани фосили ја прикажуваат волшебната убавина на опалот и обезбедуваат прозорец кон античкиот свет.
Тохаријан женски

Шепотените приказни за Точарската Жена – древната мумија од Таримскиот басен

Женката Точара е мумија од Таримскиот басен, која живеела околу 1,000 години п.н.е. Беше висока, со висок нос и долга ленена руса коса, совршено сочувана во коњско опавче. Ткаењето на нејзината облека изгледа слично на келтското платно. Кога починала имала околу 40 години.
Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 6

Ел Таџин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ

Приближно во 800 п.н.е., пред подемот на империјата на Ацтеките, едно општество во јужно Мексико го изградило овој чудесен град. Кои биле тие, сепак, сè уште останува мистерија. Градот остана изгубен со векови, скриен од тропската џунгла, сè додека не наиде буквално на некој владин функционер.