Бараат Таг

Дискавери

135 мислења
Бронзени мечеви од микенската цивилизација пронајдени во грчката гробница 2

Бронзени мечеви од микенската цивилизација пронајдени во грчка гробница

Археолозите открија три бронзени мечеви од микенската цивилизација за време на ископувањата на гробница од 12 до 11 век п.н.е., откриена на платото Трапеза на Пелопонез.
Реката Еуфрат пресуши античко место

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа

Во Библијата, се вели дека кога реката Еуфрат ќе се исуши, тогаш огромни работи се на хоризонтот, можеби дури и претскажување на Второто доаѓање на Исус Христос и занесот.
Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 4

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите

Можеби една од најизненадувачките мистерии што сè уште го опкружуваат семејството на кралот Тутанкамон е идентитетот на неговата мајка. Таа никогаш не е спомната во натпис и, иако гробницата на фараонот е исполнета со илјадници и илјадници лични предмети, ниту еден артефакт не го наведува нејзиното име.
Натписот „Тој е човекот на Один“ е виден во кружен полукруг над главата на фигура на златен брактат откопан во Винделев, Данска кон крајот на 2020 година. Научниците ја идентификуваа најстарата позната референца за нордискиот бог Один на злато диск откриен во западна Данска.

Најстарата референца за нордискиот бог Один пронајдена во данското богатство

Рунолозите од Националниот музеј во Копенхаген дешифрираа божји диск пронајден во западна Данска, на кој е испишана најстарата позната референца за Один.
Покровот од Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете 5

Покровот на Торино: Некои интересни работи што треба да ги знаете

Според легендата, плаштеницата била тајно носена од Јудеја во 30 или 33 година од нашата ера и била сместена во Едеса, Турција и Константинопол (името за Истанбул пред да завладеат Османлиите) со векови. Откако крстоносците го ограбиле Константинопол во 1204 година, ткаенината била прошверцувана на сигурно во Атина, Грција, каде што останала до 1225 година.
Ледени лизгалки од бронзено време направени од коски пронајдени во Кина 6

Ледени лизгалки од бронзено доба направени од коски пронајдени во Кина

Ледени лизгалки направени од коска се откопани од гробница од бронзеното време во западна Кина, што укажува на древна технолошка размена меѓу истокот и западот на Евроазија.