Катастрофа

На Oakville Blobs

The Oakville Blobs: Што точно падна од небото во Оуквил во 1994 година што предизвика масовни болести?

Oakville Blobs се непозната, желатинозна, проѕирна супстанција која падна од небото над Оуквил, Вашингтон, во 1994 година, предизвикувајќи мистериозна болест што го погоди градот и поттикна шпекулации за нивното потекло.
Масовни изумирања

Што ги предизвикало 5-те масовни истребувања во историјата на Земјата?

Овие пет масовни истребувања, познати и како „Големата петорка“, го обликуваа текот на еволуцијата и драматично ја променија разновидноста на животот на Земјата. Но, кои причини стојат зад овие катастрофални настани?
Експлозија на баптистичката црква во Вест Енд со чудо во Небраска

Чудото од Небраска: Неверојатната приказна за експлозијата на баптистичката црква во Вест Енд

Кога баптистичката црква Вест Енд во Небраска експлодираше во 1950 година, никој не беше повреден затоа што секој член на хорот случајно доцнеше на вежбање таа вечер.
Гремлини - немирни суштества на механички несреќи од Втората светска војна

Гремлини - немирни суштества на механички несреќи од Втората светска војна

Гремлините беа измислени од РАФ како митски суштества кои кршат авиони, како начин да се објаснат случајните механички дефекти во извештаите; дури беше спроведена „истрага“ за да се увери дека Гремлинс нема нацистички симпатии.
Бермеја (заокружена во црвено) на карта од 1779 година. © Carte du Mexique et de la Nouvelle Espagne: contenant la partie australe de l'Amérique Septentle (LOC)

Што се случи со островот Бермеја?

Ова мало парче земја во Мексиканскиот залив сега исчезна без трага. Теориите за тоа што се случило со островот варираат од тоа дека е предмет на поместување на океанското дно или зголемување на нивото на водата до негово уништување од страна на САД за да се добијат права на нафта. Можеби и никогаш не постоел.