Темна историја

Заборавените катакомби на Лима 2

Заборавените катакомби во Лима

Во подрумот на катакомбите во Лима, лежат посмртните останки на богатите жители на градот кои веруваа дека тие ќе бидат последните кои ќе најдат вечен одмор во нивните скапи погребни места.
Кој беше мистериозниот „Човек во железната маска“? 3

Кој беше мистериозниот „Човек во железната маска“?

Легендата за Човекот во Железната маска оди отприлика вака: до неговата смрт во 1703 година, еден затвореник бил задржан повеќе од три децении низ Франција, вклучително и во Бастиља, додека носел железна маска, прикривајќи го својот идентитет.
Мистериозно напуштениот замок Пенард и проклетството на самовилите 4

Мистериозно напуштениот замок Пенард и проклетството на самовилите

Познатиот замок од 12 век преминал од кланот Броус во куќите на Мовреј, Деспенсер и Бошамп. Но, зошто беше напуштен толку мистериозно? Дали напредните дини или проклетството на самовилите го натерале замокот да биде напуштен?
Илустрација на грчки оган против Арапите во Константинопол, 7 век од нашата ера.

Грчки оган: Како функционирало тајното оружје за масовно уништување на Византиската империја?

Беше кажано дека мистериозната течност е невозможно да се изгасне откако почнала да гори; а доаѓањето во контакт со вода предизвикало пламенот да изгори уште пожестоко.