Бараат Таг

Заговор

60 мислења
Бермеја (заокружена во црвено) на карта од 1779 година. © Carte du Mexique et de la Nouvelle Espagne: contenant la partie australe de l'Amérique Septentle (LOC)

Што се случи со островот Бермеја?

Ова мало парче земја во Мексиканскиот залив сега исчезна без трага. Теориите за тоа што се случило со островот варираат од тоа дека е предмет на поместување на океанското дно или зголемување на нивото на водата до негово уништување од страна на САД за да се добијат права на нафта. Можеби и никогаш не постоел.
Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 2

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна

Во 1828 година, 16-годишно момче по име Каспар Хаузер мистериозно се појавило во Германија, тврдејќи дека целиот свој живот бил воспитан во темна ќелија. Пет години подоцна, тој беше убиен исто толку мистериозно, а неговиот идентитет останува непознат.
Белиот град: мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас 5

Белиот град: Мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас

Белиот град е легендарен изгубен град на античката цивилизација. Индијците ја гледаат како проколната земја исполнета со опасни божества, полубогови и изобилство изгубени богатства.
Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан 8

Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан

Џинот Кандахар беше огромно хуманоидно суштество високо 3-4 метри. Американски војници наводно налетале на него и го убиле во Авганистан.
Вонземјани на Хималаите од племето Дропа

Мистериозното племе Дропа на високите височини на Хималаите

Се верувало дека ова необично племе било вонземско затоа што имале чудни сини очи, во облик на бадем со двојни капаци; тие зборувале непознат јазик, а нивната ДНК не одговарала на ниту едно друго познато племе.
Што стана со флотата на Абу Бакр II? Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?

Мистериозното патување на кралот Абу Бакр II: Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?

Кралството Мали во Западна Африка некогаш го водел муслимански крал кој бил страствен патник и шетал насекаде низ неговата огромна империја.