Астрономија

Цивилизација од тип V

Цивилизација од тип V: Цивилизација на вистински богови!

Цивилизацијата од тип V би била доволно напредна за да избега од својот универзум на потекло и да го истражи мултиверзумот. Таквата цивилизација би ја совладала технологијата до точка каде што би можела да симулира или да изгради сопствен универзум.
8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 1

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет 3

Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет

Мерхет бил антички египетски инструмент за мерење на времето што се користел за кажување на времето ноќе. Овој ѕвезден часовник беше исклучително прецизен и можеше да се користи за правење астрономски набљудувања. Се претпоставува дека овие инструменти веројатно биле користени во изградбата на храмови и гробници за усогласување на структурите на одредени начини.
Научник теоретизира светови со поддршка од подземни океани и сокривање на живот 6

Научник теоретизира светови со подземни океани кои го поддржуваат и прикриваат живот

Едно од највпечатливите откритија во планетарната наука во последните 25 години е присуството на океани под слоевите на карпи и мраз во нашиот Сончев систем. Овие светови вклучуваат ледени сателити на големи планети како Европа, Титан и Енцелад, како и далечни планети како што е Плутон.