Бараат Таг

Астрономија

18 мислења
На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 1

На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите?

Во јануари 2019 година, научниците од Австралија дојдоа до шокантно откритие, откривајќи дека парче карпа донесена од екипажот на слетувањето на Месечината Аполо 14 всушност потекнува од Земјата.
телескоп со леќи Викингс Визби

Викиншките леќи: Дали Викинзите направиле телескоп?

Викинзите биле познати по нивната љубов кон истражување и откривање. Нивните патувања до нови земји и откритијата на нови култури се добро документирани. Но, дали направиле и телескоп за оваа конкретна намена? Можеби не е изненадувачки, одговорот не е јасен.
Марс некогаш бил населен, тогаш што се случило со него? 2

Марс некогаш бил населен, тогаш што се случило со него?

Дали животот започна на Марс, а потоа отпатува на Земјата за да процвета? Пред неколку години, долгогодишната теорија позната како „панспермија“ доби нов живот, бидејќи двајца научници одделно предложија дека на раната Земја и недостасуваат некои хемикалии од суштинско значење за формирање живот, додека раниот Марс најверојатно ги има. Значи, која е вистината зад животот на Марс?
Мистеријата на Марс се продлабочува бидејќи нејзините необични радарски сигнали се покажаа дека не се од вода: Што се подготвува на Црвената планета? 3

Мистеријата на Марс се продлабочува бидејќи нејзините необични радарски сигнали се покажаа дека не се од вода: Што се подготвува на Црвената планета?

Научниците мислат дека радарските сигнали што сугерираат присуство на подземни езера лоцирани длабоко под површината,…