Античка технологија

Carracks црн меч

Carracks Black Sword: Тајното оружје на португалските војници го покрива добата на откривањето со скришум и зачувување!

Португалските војници користеле црни мечеви во ерата на откритијата за да не ја рефлектираат светлината и да го најават своето присуство на бродовите, избегнувајќи го и неговото 'рѓосување кога се користат во близина на солена вода.
Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет 1

Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет

Мерхет бил антички египетски инструмент за мерење на времето што се користел за кажување на времето ноќе. Овој ѕвезден часовник беше исклучително прецизен и можеше да се користи за правење астрономски набљудувања. Се претпоставува дека овие инструменти веројатно биле користени во изградбата на храмови и гробници за усогласување на структурите на одредени начини.