Бараат Таг

Антички свет

485 мислења
Мистериозната гробница на Сеенмут и најраната ѕвездена мапа во Стариот Египет 2

Мистериозната гробница на Сеенмут и најраната позната мапа на ѕвезди во Стариот Египет

Мистеријата околу гробницата на еминентниот антички египетски архитект Сенмут, чиј таван покажува превртена ѕвездена мапа, сè уште ги разбранува умовите на научниците.
Бронзени мечеви од микенската цивилизација пронајдени во грчката гробница 4

Бронзени мечеви од микенската цивилизација пронајдени во грчка гробница

Археолозите открија три бронзени мечеви од микенската цивилизација за време на ископувањата на гробница од 12 до 11 век п.н.е., откриена на платото Трапеза на Пелопонез.
Реката Еуфрат пресуши античко место

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа

Во Библијата, се вели дека кога реката Еуфрат ќе се исуши, тогаш огромни работи се на хоризонтот, можеби дури и претскажување на Второто доаѓање на Исус Христос и занесот.
Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 7

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите

Можеби една од најизненадувачките мистерии што сè уште го опкружуваат семејството на кралот Тутанкамон е идентитетот на неговата мајка. Таа никогаш не е спомната во натпис и, иако гробницата на фараонот е исполнета со илјадници и илјадници лични предмети, ниту еден артефакт не го наведува нејзиното име.
Екскалибур, меч во каменот со светлосни зраци и спецификации за прашина во темна шума

Откривање на мистеријата: Дали мечот на кралот Артур Екскалибур навистина постоел?

Екскалибур, во Артурската легенда, мечот на кралот Артур. Како момче, Артур сам можел да го извлече мечот од камен во кој бил магично фиксиран.
Натписот „Тој е човекот на Один“ е виден во кружен полукруг над главата на фигура на златен брактат откопан во Винделев, Данска кон крајот на 2020 година. Научниците ја идентификуваа најстарата позната референца за нордискиот бог Один на злато диск откриен во западна Данска.

Најстарата референца за нордискиот бог Один пронајдена во данското богатство

Рунолозите од Националниот музеј во Копенхаген дешифрираа божји диск пронајден во западна Данска, на кој е испишана најстарата позната референца за Один.