Цивилизации

Антички Ерихон: Најстариот град на светот со ѕидини е 5500 години постар од пирамидите 2

Антички Ерихон: Најстариот град на светот со ѕидини е 5500 години постар од пирамидите

Античкиот град Ерихон е најстариот град со ѕидови во светот, со докази за камени утврдувања кои датираат скоро 10,000 години. Археолошките ископувања открија траги од населување кои се уште постари пред 11,000 години.
Откриено: Неверојатното патување од 4,000 милји со прстени од слонова коска до елитните англосаксонски погребувања! 3

Откриено: Неверојатното патување од 4,000 милји со прстени од слонова коска до елитните англосаксонски погребувања!

Стотици елитни англосаксонки беа погребани со мистериозни прстени од слонова коска. Сега, истражувачите знаат дека слонова коска потекнува од африкански слонови кои живеат на околу 4,000 милји оддалечени од Англија.
Фосилот на Лаос открива дека современите луѓе ја напуштиле Африка и стигнале во Азија многу порано отколку што се мислеше 5

Фосилот на Лаос открива дека современите луѓе ја напуштиле Африка и стигнале до Азија многу порано отколку што се мислеше

Најновите докази од пештерата Там Па Линг во северниот дел на Лаос несомнено покажуваат дека современите луѓе се прошириле од Африка преку Арабија и во Азија многу порано отколку што се мислеше.
Мозаици на библискиот Самсон

Мозаици на библискиот Самсон откриени во археолошкото ископување во Галилеја

Во текот на деценискиот проект за ископување на Huqoq, тимот направи серија откритија, вклучувајќи приказ на Ноевата арка, разделба на Црвеното Море, циклус на Хелиос-зодијакот и многу повеќе.