Цивилизации

Подводна пирамида на Азорските Острови

Подводна пирамида на Азорските Острови: Дали е тоа алката што недостасува на Атлантида?

Пред околу седум години, во 2013 година, португалските вести објавија интересно откритие. Наводно, постои огромна подводна пирамида помеѓу островите Сао Мигел и Терсеира на Азорските Острови.

Мистериозни „чанти на боговите“ забележани во античките скулптури ширум светот: Која беше нивната цел? 1

Мистериозни „чанти на боговите“ забележани во античките скулптури ширум светот: Која беше нивната цел?

Античките цивилизации разделени на речиси 12,700 километри, од Сумер до Мезоамерика, ја покажаа мистериозната чанта на боговите. Може да се најде во сумерски скулптури и барелефи кои датираат од…

Древниот кружен град Дарабгард 2

Древниот кружен град Дарабгард

Сместен во јадрото на пространата и бујна рамнина Дараб, во античкиот град доминирала солената купола на Дарабгард. Опкружена со кружно утврдување, оваа истакната карактеристика имала централна позиција во градот.
Три древни текстови кои целосно ја демонтираат традиционалната историја што ја знаеме 3

Три древни текстови кои целосно ја демонтираат традиционалната историја што ја знаеме

Имаше неколку „контроверзни“ антички ракописи откриени во различни делови на светот низ годините. Научниците преработија некои од нив бидејќи овие древни книги опишуваат приказна,…

Пирамиди во Античка Грција: Мистериозната пирамида на Хелиникон е постара од Гиза?

Пирамиди на Античка Грција: Мистериозната Хелиниконска пирамида е постара од Гиза?

Иако е прилично вообичаено египетските пирамиди да се означат како „древни мистерии“, нешто сосема ново е да се откријат слични структури низ целиот свет. Таков е случајот…

Петроглифи на Конкан Махараштра

12,000 години стари резби од карпи ги збунуваат истражувачите, навестуваат за изгубена цивилизација

Во регионот Конкан во западна Махараштра, кој се наоѓа во западна Индија, има пет села кои отсекогаш биле свесни за мистериозните цртежи што ги опкружуваат. Античките слики…