Цивилизации

Мистериозниот свет на античките шкотски Пикти 1

Мистериозниот свет на античките Пикти во Шкотска

Морничави камења врежани со збунувачки симболи, блескави ризници од сребрено богатство и антички градби на работ на колапс. Дали Пиктите се само фолклор или возбудлива цивилизација која се крие под почвата на Шкотска?
Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 2

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години 3

Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години

Истражувачите извлекле древна ДНК од глинена тула стара 2,900 години од палатата на нео-асирскиот крал Ашурнасирпал II, откривајќи ја различноста на растителните видови одгледувани тогаш.
Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите 5

Античкиот град Ипиутак бил изграден од светла раса со сини очи, а не од нас, велат Инуитите.

Сместени во Поинт Хоуп, Алјаска, урнатините на Ипиутак нудат поглед во минатото кога градот бил жив и раздвижен. Иако останале само антички артефакти, археолошката и историската вредност на локацијата останува огромна. Најфасцинантниот дел од оваа локација е непознатото потекло на градителите на градот.
Систем за одводнување на керамички цевки стар 4,000 години во Кина

Археолозите пронајдоа неолитски дренажен систем за керамички цевки во Кина

Археолозите откопаа голем број одводни цевки од керамика на неолитско место на културата Лонгшан кои датираат од пред повеќе од 4,000 години и веруваат дека тие го формираат најраниот и најкомплетниот градски систем за одводнување во Кина.
Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет 7

Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет

Мерхет бил антички египетски инструмент за мерење на времето што се користел за кажување на времето ноќе. Овој ѕвезден часовник беше исклучително прецизен и можеше да се користи за правење астрономски набљудувања. Се претпоставува дека овие инструменти веројатно биле користени во изградбата на храмови и гробници за усогласување на структурите на одредени начини.
Уметничка реконструкција на претпоставениот женски гроб од викиншкото доба од Лове, Вестфолд. Мирослав Кујма. Лешек Гардела

Заеднички погребувања на коњи и луѓе: Викинзите длабоко се грижеа за нивните животински придружници

Историски гледано, телата на коњите во погребувањата од викиншкото време се толкуваат како симбол на патувањето до задгробниот живот, дел од имотот на покојникот во задгробниот живот или како статусни симболи. Но, овие толкувања пропуштаат нешто витално - врската помеѓу коњот и јавачот.