Цивилизации

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина 1

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина

Откривањето на џиновски скелети на островот Каталина е фасцинантна тема што ја подели академската заедница. Имаше извештаи за скелетни остатоци со висина до 9 стапки. Ако овие скелети навистина им припаѓале на џинови, тоа би можело да го предизвика нашето разбирање за човечката еволуција и да ја преобликува нашата перцепција за минатото.
8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 4

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Тохаријан женски

Шепотените приказни за Точарската Жена – древната мумија од Таримскиот басен

Женката Точара е мумија од Таримскиот басен, која живеела околу 1,000 години п.н.е. Беше висока, со висок нос и долга ленена руса коса, совршено сочувана во коњско опавче. Ткаењето на нејзината облека изгледа слично на келтското платно. Кога починала имала околу 40 години.
Овенот во дебелото црево: прекрасниот артефакт на раната династија на Месопотамијата 6

Овенот во дебелото црево: величествениот артефакт од раната династија на Месопотамија

Пронајдена во гробот на древна кралска двојка од Месопотамија, уникатната скулптура позната како Овен во густо покрена бројни прашања во врска со нејзиното значење и симболика.
Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 7

Ел Таџин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ

Приближно во 800 п.н.е., пред подемот на империјата на Ацтеките, едно општество во јужно Мексико го изградило овој чудесен град. Кои биле тие, сепак, сè уште останува мистерија. Градот остана изгубен со векови, скриен од тропската џунгла, сè додека не наиде буквално на некој владин функционер.
„Мозаична карта на Мадаба“: најстариот мозаичен мозаик на подот во историјата, географски приказ 8

„Мозаична карта на Мадаба“: најстарата географска претстава со мозаик на подот во историјата

Овие антички мозаици даваат уникатен прозорец во светот на картографијата за време на византискиот период. Мапата Мадаба, особено, се издвојува по нејзиниот детален и сложен приказ на Светата земја, што ја надминува традиционалната хартиена картографија.
Мистериозниот свет на античките шкотски Пикти 9

Мистериозниот свет на античките Пикти во Шкотска

Морничави камења врежани со збунувачки симболи, блескави ризници од сребрено богатство и антички градби на работ на колапс. Дали Пиктите се само фолклор или возбудлива цивилизација која се крие под почвата на Шкотска?