Цивилизации

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 1

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години 2

Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години

Истражувачите извлекле древна ДНК од глинена тула стара 2,900 години од палатата на нео-асирскиот крал Ашурнасирпал II, откривајќи ја различноста на растителните видови одгледувани тогаш.
Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет 3

Мерхет: Неверојатно мерење на времето и астрономски инструмент на Стариот Египет

Мерхет бил антички египетски инструмент за мерење на времето што се користел за кажување на времето ноќе. Овој ѕвезден часовник беше исклучително прецизен и можеше да се користи за правење астрономски набљудувања. Се претпоставува дека овие инструменти веројатно биле користени во изградбата на храмови и гробници за усогласување на структурите на одредени начини.
Скриени детали во сликите на гробниците на древниот Египет откриени со хемиско снимање 4

Скриени детали во сликите на гробниците на древниот Египет откриени со хемиски слики

Техниката наречена пренослива рендгенска флуоресценција им помогна на египтолозите да ги идентификуваат промените и прилагодувањата на деталите од декорацијата на гробниците кои се невидливи за човечкото око.
Откриено: Неверојатното патување од 4,000 милји со прстени од слонова коска до елитните англосаксонски погребувања! 7

Откриено: Неверојатното патување од 4,000 милји со прстени од слонова коска до елитните англосаксонски погребувања!

Стотици елитни англосаксонки беа погребани со мистериозни прстени од слонова коска. Сега, истражувачите знаат дека слонова коска потекнува од африкански слонови кои живеат на околу 4,000 милји оддалечени од Англија.