Цивилизации

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 1

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 3

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
10 најмистериозни откритија направени во вечниот мраз на Арктикот и Антарктикот 7

10 најмистериозни откритија направени во вечниот мраз на Арктикот и Антарктикот

Без разлика дали се работи за траги од вонземјани или необјаснети природни феномени, арктичките региони на вечен студ продолжуваат да ги вознемируваат умовите на истражувачите и теоретичарите.
Три древни текстови кои целосно ја демонтираат традиционалната историја што ја знаеме 9

Три древни текстови кои целосно ја демонтираат традиционалната историја што ја знаеме

Имаше неколку „контроверзни“ антички ракописи откриени во различни делови на светот низ годините. Научниците преработија некои од нив бидејќи овие древни книги опишуваат приказна,…

13 случаи што ќе ги променат вашите сфаќања за историјата и иднината на човештвото 10

13 случаи што ќе ги променат вашите сфаќања за историјата и иднината на човештвото

Еднаш еден богат европски бизнисмен го прашал сиромав старец кој минувал на улица: „Кажи ми човеку, како можам да го променам ова општество за тебе? Мислам дека имам доволно пари…