Цивилизации

Античка цивилизација на Џирофт 4,500, стара 1 години

Древната цивилизација на Џирофт, стара 4,500 години

Остатоците од Конар Сандал беа изложени по поплавите во 2001 година во близина на Џирофт во Иран. Засолнет со високи, груби планини од три страни, овој скриен скапоцен камен беше откриено дека е распространета урбана населба од бронзеното време, изградена од величественото кралство чие постоење претходно било исклучено од аналите на историјата.
Цивилизација од тип V

Цивилизација од тип V: Цивилизација на вистински богови!

Цивилизацијата од тип V би била доволно напредна за да избега од својот универзум на потекло и да го истражи мултиверзумот. Таквата цивилизација би ја совладала технологијата до точка каде што би можела да симулира или да изгради сопствен универзум.
Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина 3

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина

Откривањето на џиновски скелети на островот Каталина е фасцинантна тема што ја подели академската заедница. Имаше извештаи за скелетни остатоци со висина до 9 стапки. Ако овие скелети навистина им припаѓале на џинови, тоа би можело да го предизвика нашето разбирање за човечката еволуција и да ја преобликува нашата перцепција за минатото.
8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 6

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Тохаријан женски

Шепотените приказни за Точарската Жена – древната мумија од Таримскиот басен

Женката Точара е мумија од Таримскиот басен, која живеела околу 1,000 години п.н.е. Беше висока, со висок нос и долга ленена руса коса, совршено сочувана во коњско опавче. Ткаењето на нејзината облека изгледа слично на келтското платно. Кога починала имала околу 40 години.