Чудните звуци снимени високо во атмосферата на Земјата ги збунија научниците

Мисија на балон со соларна енергија открила повторлив инфразвучен шум во стратосферата. Научниците немаат поим кој и што го прави.

Научниците од националните лаборатории Сандија лансираа мисија на балон со соларна енергија која носеше микрофон до регионот на земјината атмосфера наречена стратосфера.

Чудните звуци снимени високо во атмосферата на Земјата ги збунија научниците 1
Поглед од стратосфера – Фотографија направена од авион до 120000 метри. © RomoloTavani / Istock

Мисијата имаше за цел да ја проучува акустичната средина во овој регион. Меѓутоа, она што го откриле ги оставило научниците збунети. Тие снимија звуци високо во атмосферата на Земјата кои не може да се идентификуваат.

на чудни звуци ги оставија експертите збунети и засега нема објаснување за овие мистериозни звуци. Бидејќи овој регион е обично мирен и без бури, турбуленции и комерцијален воздушен сообраќај, микрофоните во овој слој на атмосферата можат да слушаат и природни и вештачки звуци.

Сепак, микрофонот во студијата зеде чудни звуци кои се повторуваа неколку пати на час. Нивното потекло допрва треба да се идентификува.

Звуците биле снимени во опсегот на инфразвук, што значи дека биле на фреквенции од 20 херци (Hz) и пониски, далеку под опсегот на човечкото уво. „Постојат мистериозни инфразвучни сигнали кои се појавуваат неколку пати на час на некои летови, но изворот на нив е целосно непознат“, рече Даниел Бауман од националните лаборатории Сандија во изјавата.

Бауман и неговите колеги користеа микро барометри, кои првично беа развиени за следење на вулканите и се способни да детектираат звуци со ниска фреквенција, за да соберат акустични податоци од стратосферата. Микро барометрите ги открија необјаснетите повторени инфрацрвени сигнали покрај очекуваните природни и вештачки звуци.

Сензорите беа издигнати нагоре со балони произведени од Бауман и неговите колеги. Балоните, кои имаа дијаметар од 20 до 23 метри, беа направени од вообичаени и евтини материјали. Овие измамнички едноставни гаџети, напојувани од сончева светлина, можеа да достигнат височина од околу 6 стапки (7 милји) над Земјата.

Чудните звуци снимени високо во атмосферата на Земјата ги збунија научниците 2
Истражувачите од националните лаборатории Сандија дуваат сончев балон со топол воздух со носивост на инфразвучен микробарометар. © Дариел Дексхајмер, Sandia National Laboratories / Фер употреба

„Нашите балони се во основа џиновски пластични кеси со прашина од јаглен во внатрешноста за да бидат темни“, рече Бауман. „Ги градиме користејќи сликарска пластика од продавницата за железарија, лента за испорака и јаглен во прав од продавници за пиротехнички материјали. Кога сонцето сјае на темните балони, воздухот внатре се загрева и станува пловни“.

Бауман објасни дека пасивната соларна енергија е доволна за да ги турка балоните од површината на планетата до стратосферата. Балоните беа следени со помош на ГПС по лансирањето, нешто што тимот мораше да го направи бидејќи балоните честопати може да се вивнат на стотици километри и да слетаат во тешко навигирани области во светот.

Понатаму, како што покажаа неодамнешните примери, истражувачките балони може да се помешаат со други работи, предизвикувајќи случајна загриженост. Балони со соларна енергија како овој може да се користат за проучување на мистериите уште подалеку од Земјата, покрај тоа што ќе помогнат во понатамошното истражување на овие чудни стратосферски звуци.

Таквите возила моментално се тестираат за да откријат дали би можеле да бидат партнери со орбитарот на Венера за да ја набљудуваат сеизмичката и вулканската активност низ нејзината густа атмосфера. Роботските балони би можеле да се движат низ горната атмосфера на „злобниот близнак на Земјата“, високо над нејзината пеколно топла и под висок притисок површина, истражувајќи ја нејзината густа атмосфера и облаци од сулфурна киселина.

Истражувањето на тимот што содржи детекција на овие неидентификувани извори на инфразвук беше претставено од Бауман на 11 мај 2023 година, на 184-ти состанок на Акустичкото друштво на Америка се одржува во Чикаго.