Мистериозното потекло на черепот на Ѕвезденото

Необичните карактеристики и составот на черепот Starchild ги збунија истражувачите и станаа предмет на интензивна дебата во областа на археологијата и паранормалното.

Во огромниот свет на мистерии и паранормалното, неколку аномалии ја плениле фантазијата како черепот на Starchild, абнормален череп сличен на човекот, откопан во Мексико. Загадочното потекло и природата на овој артефакт предизвикаа жестоки дебати и ги оставија научниците и ентузијастите за паранормалното збунети со години.

Мистериозното потекло на черепот од ѕвезденото дете 1
Черепот на Starchild. Wikimedia Commons / Фер употреба

Черепот Starchild дошол во сопственост на Лојд Пај, писател и предавач на полето на алтернативно знаење, во февруари 1999 година. Според Пај, кој починал на 9 декември 2013 година, черепот бил пронајден околу 1930 година во руднички тунел околу 100 милји југозападно од мексиканскиот град Чивава, Чивава, закопан покрај нормален човечки скелет кој беше изложен и лежеше лежејќи на површината на тунелот.

Черепот е ненормален од неколку аспекти. Стоматолог утврдил дека се работи за череп на дете, поради неизникнати заби кои биле зафатени во поврзаната горна десна максила пронајдена со черепот. Сепак, волуменот на внатрешноста на черепот на скроб е 1600 кубни сантиметри, што е 200 кубни сантиметри поголем од мозокот на просечниот возрасен и 400 кубни сантиметри поголем од возрасен со иста приближна големина.

Мејнстрим научниците инсистираат дека деформацијата на черепот на Starchild е всушност предизвикана од генетско нарушување, најверојатно Хидроцефалус. Оваа состојба вклучува абнормална акумулација на течност во черепот, што доведува до зголемување.

Но, Пај ја отфрли оваа можност врз основа на неговата единствена форма. Пај рече дека черепот од Hydrocephalus ненормално се раздува како балон со различни форми, и поради тоа, жлебот на задната страна на черепот не останува, но јасна жлеб може да се види во черепот на Starchild.

Орбитите на черепот се овални и плитки, а каналот на оптичкиот нерв се наоѓа на дното на орбитата наместо на задниот дел. Нема фронтални синуси. Задниот дел на черепот е срамнет, но не со вештачки средства. Черепот се состои од калциум хидроксиапатит, нормален материјал на коските на цицачите, но во него има преоптоварување со колаген, многу повеќе отколку што е вообичаено за човечката коска.

Черепот има половина дебелина од обичните човечки коски и исто така двојно погуста од обичната човечка коска со конзистентност повеќе слична на забната глеѓ.

Датирањето со јаглерод 14 беше извршено двапати, првиот на нормалниот човечки череп на Универзитетот во Калифорнија во Риверсајд во 1999 година и на черепот Старчилд во 2004 година во Бета Аналитик во Мајами, најголемата лабораторија за датирање радиојаглерод во светот. Двата независни теста дадоа резултат од 900 години ± 40 години од смртта.

Тестирањето на ДНК во Trace Genetics во 2003 година ја обнови митохондријалната ДНК и утврди дека детето има човечка мајка; сепак, тие не можеа да откријат нуклеарна ДНК или ДНК и од мајката и од таткото и покрај шест обиди.

Тие сфатиле дека нешто не е во ред со ДНК-та на таткото, па според доказите заклучиле дека детето е хибрид на човечка мајка и татко со мистериозно потекло.

Но, понапредното тестирање на ДНК во 2011 година откри нешто уште пошокантно: ДНК, не само на таткото, туку и на мајката, се чини дека сепак не е човечка. Сега, генетските докази покажуваат дека детето немало ниту мајка мајка. Тој беше чисто туѓо суштество.

Черепот на Starchild претставува длабока мистерија што го предизвикува нашето разбирање за потеклото на човештвото. Тоа е поглед во свет надвор од нашиот, свет кој бара понатамошно истражување и разбирање. Дали некогаш навистина ќе ја сфатиме вистината зад черепот на Starchild? Само времето ќе покаже.


Откако ќе прочитате за мистериозното потекло на черепот на Starchild, прочитајте за Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави!