Карпестиот ѕид во Тексас: Дали е навистина постар од која било позната човечка цивилизација на Земјата?

Се проценува дека е стара околу 200,000 до 400,000 години, некои велат дека тоа е природна формација, додека други велат дека е јасно направена од човекот.

Замислете како се сопнувате на неверојатна реликвија што го предизвикува нашето разбирање на човечката цивилизација; еве каква е приказната за карпестиот ѕид во Тексас. Дали е тоа природна формација или древна структура направена од човечка рака?

Карпестиот ѕид на Роквол Тексас
Округот и градот Роквол биле именувани по подземната формација на карпи откриена во раните 1850-ти. Историска фондација на округот Роквол / фер употреба

Во 1852 година, во сегашниот округ Роквол, Тексас, група фармери во потрага по вода откриле нешто навистина извонредно. Она што се појави од под земјата беше интригантен карпест ѕид, обвиен со мистерија и шпекулации.

Се проценува дека е стара помеѓу 200,000 и 400,000 години, оваа колосална градба ги подели мислењата меѓу експертите и ја запали љубопитноста на многумина. Некои тврдат дека тоа е природна формација, додека други цврсто веруваат дека несомнено е создадена од човекот. Значи, што точно ја поттикна оваа контроверзност?

За да се расветли оваа спорна тема, д-р Џон Гајсман од Универзитетот во Тексас спроведе опсежна истрага. Тој ги тестирал карпите пронајдени во Ѕидот на карпите како дел од документарниот филм на History Channel.

Првичните тестови открија нешто фасцинантно. Секоја карпа од ѕидот ги покажуваше истите магнетни својства. Оваа конзистентност сугерира дека овие карпи потекнуваат од областа околу самиот ѕид, а не од далечна локација.

Карпестиот ѕид во Тексас: Дали е навистина постар од која било позната човечка цивилизација на Земјата? 1
Оваа фотографија направена околу 1965 година од фотограф на весникот Далас покажува мало момче кое истражува дел од ѕидот на карпата. Локацијата на локацијата и името на момчето не се познати. Јавен домен

Наодите на д-р Гајсман сугерираат дека карпестиот ѕид всушност може да биде природна структура, наместо вештачка. Сепак, не се сите убедени во ова откритие; тие повикаа на дополнителни студии за да се зацврсти оваа можност.

Иако истражувањето на д-р Гајсман е интригантно, еден тест не може да биде единствената основа за пркосење на толку значајно тврдење.

И покрај скептицизмот, други експерти, како геологот Џејмс Шелтон и архитектот Џон Линдзи, обучен на Харвард, идентификуваа архитектонски елементи во ѕидот што укажуваат на човечка вмешаност.

Со своите обучени очи, Шелтон и Линдзи забележаа сводови, портали со надвратници и отвори слични на прозорци кои имаат неверојатна сличност со архитектонскиот дизајн.

Според нивното истражување, нивото на организација и намерната поставеност на овие структурни карактеристики многу потсетуваат на човечката изработка. Тоа е навистина извонредно.

Како што беснее дебатата, карпестиот ѕид во Тексас продолжува да ги плени умовите на оние кои се осмелуваат да го проучуваат. Дали натамошните научни истражувања конечно ќе ги откријат неговите тајни и ќе обезбедат јасност на оваа трајна енигма?

Дотогаш, карпестиот ѕид во Тексас останува масивен, сведочејќи за древна мистерија која ги предизвикува самите основи на нашето разбирање на човечката историја.