„Громови ѕверови“ слични на носорог станаа масовни со еволутивно трепнување откако диносаурусите умреа

Само 16 милиони години по ударот на астероидот кој убива диносауруси, древните цицачи познати како „ѕверови од гром“ пораснале 1,000 пати поголеми.

Истребувањето на диносаурусите беше катастрофален настан кој сè уште е обвиен со мистерија. Но, она што е уште пофасцинантно е што се случило по изумирањето. Излегува дека цицачите кои го преживеале ударот напредувале после тоа, особено група роднини на коњи слични на носорог.

„Громови ѕверови“ слични на носорог пораснаа масовно со еволутивно трепнување откако диносаурусите умреа од 1
Видот налик на носорог постоел до крајот на еоценот, пред околу 35 милиони години. © Оскар Санисидро / Фер употреба

Тие брзо пораснаа до огромни димензии, станувајќи познати како „ѕверови на гром“. Како се случи ова толку брзо? Одговорот лежи во еволутивен удар на гром кој се случил во животинското царство по ударот на астероидот, според новата студија објавена на 11 мај во списание Science.

Наодите сугерираат дека големата големина на телото им овозможила на барем некои цицачи еволутивна предност откако диносаурусите изумреле.

Во ерата на креда (пред 145 до 66 милиони години) цицачите обично се вртеле пред нозете на значително поголеми диносауруси. Многумина беа под 22 фунти (10 килограми).

Меѓутоа, како што диносаурусите изумреа, цицачите ја искористија клучната можност да напредуваат. Малкумина го постигнале тоа како и бронтотерите, изумрена лоза на цицачи која тежела 40 фунти (18 килограми) при раѓањето и е најтесно поврзана со сегашните коњи.

„Громови ѕверови“ слични на носорог пораснаа масовно со еволутивно трепнување откако диносаурусите умреа од 2
Северна Америка бронтотера од еоценот. © Заедничката Ризница / Фер употреба

Според првиот автор на студијата Оскар Санисидро, истражувач со Истражувачката група за екологија и еволуција за глобални промени на Универзитетот во Алкала во Шпанија, другите групи цицачи имале големи димензии пред да го направат тоа, бронтотерите биле првите животни кои постојано достигнувале големи димензии.

Не само тоа, тие достигнаа максимална тежина од 4-5 тони (3.6 до 4.5 метрички тони) за само 16 милиони години, краток временски период од геолошка перспектива.

„Громови ѕверови“ слични на носорог пораснаа масовно со еволутивно трепнување откако диносаурусите умреа од 3
Фосилот Brontotherium hatcheri во Националниот музеј за природна историја, Вашингтон, DC © Заедничката Ризница / Фер употреба

Фосилите на Бронтотерес се пронајдени во денешна Северна Америка, и тие го добија називот „Ѕвер на гром“ од членовите на нацијата Сиукс, кои веруваа дека фосилите потекнуваат од џиновските „Коњи на грмотевици“, кои талкаат по рамнините за време на грмотевици.

Палеонтолозите претходно препознаа дека бронтотерите растеа доста брзо. Проблемот е што до денес немаа веродостојно објаснување како.

Групата можеби тргнала по една од трите различни патеки. Една теорија, позната како правило на Коуп, предлага дека целата група постепено растела во големина со текот на времето, слично како возење на ескалатор од мал до голем.

Друга теорија предлага дека наместо константно зголемување со текот на времето, имало моменти на брзо зголемување кои периодично се зголемуваат, слично на трчање по скали, но застанување за да го вратите здивот на слетувањето.

Третата теорија беше дека нема постојан раст кај сите видови; некои се зголемија, некои се намалија, но во просек, повеќе завршија огромни, а не малку. Санисидро и неговите колеги го избраа најверојатното сценарио со анализа на семејно стебло кое опфаќа 276 познати бронтоиндивидуи.

Откриле дека третата хипотеза најдобро одговара на податоците: наместо постепено да се зголемуваат со текот на времето или да отекуваат и платоат, поединечните видови бронтоќе или ќе пораснат или ќе се намалуваат како што ќе се шират во нови еколошки ниши.

Не требаше долго за да се појави нов вид во фосилните записи. Сепак, поголемите видови преживеале додека помалите исчезнале, зголемувајќи ја просечната големина на групата со текот на времето.

Според Санисидро, најверодостојниот одговор е конкурентноста. Бидејќи цицачите биле мали во тој период, постоела голема конкуренција меѓу помалите тревопасни животни. Поголемите имаа помала конкуренција за изворите на храна што ги бараа, што им даваше поголеми шанси за преживување.

Брус Либерман, палеонтолог од Универзитетот во Канзас, кој не бил поврзан со студијата, изјави за Live Science дека е импресиониран од софистицираноста на студијата.

Комплексноста на анализата го погоди Брус Либерман, палеонтолог од Универзитетот во Канзас, кој не бил вклучен во истражувањето.

Санисидро истакнува дека оваа студија само објаснува како суштествата слични на носорог станале џинови, но тој планира да ја тестира валидноста на неговиот модел на дополнителни огромни видови цицачи во иднина.

„Исто така, би сакале да истражиме како промените во големината на телото на бронтот може да влијаеле на други карактеристики на овие животни, како што се пропорциите на черепот, присуството на коскени додатоци“, како што се роговите, рече Санисидро.

Неверојатно е да се размислува за брзите промени што се случија во животинското царство по ваквите катастрофални настани. Еволуцијата на овие видови е потсетник за неверојатната приспособливост на животот на Земјата и колку драстично светот може да се промени за само неколку моменти.


Студијата првично беше објавена во списание Science на мај 11, 2023.