Научниците пронајдоа докази за „океан“ стотици милји под површината на Земјата

Откривањето на „океан“ под површината на Земјата е фасцинантно откритие кое има потенцијал да го промени нашето разбирање за составот на планетата. Ова нè носи чекор поблиску до идејата на Жил Верн за океан во внатрешноста на Земјата.

Земјата е планета која постојано се развива и има толку многу сè уште непознати за неа. Со напредокот на технологијата, откриваме многу скриени мистерии. Меѓународен тим на истражувачи анализираше редок дијамант, за кој се веруваше дека е формиран на длабочина од околу 410 милји под Боцвана.

Научниците пронајдоа докази за „океан“ стотици милји под површината на Земјата 1
Некои од главните инклузии во дијамантот, вклучително и енстатит, рингвудит, којзит и можеби перовскит. © Природа Geoscience

Студијата, објавена во списанието Природа Geoscience, откри дека регионот помеѓу горната и долната обвивка на нашата планета можеби не е толку цврст како што некогаш мислевме.

Границата помеѓу горната и долната обвивка на нашата планета - регион познат како зона на транзиција, кој достигнува стотици милји во внатрешноста на Земјата - содржи многу повеќе заробена вода и јаглерод диоксид отколку што се мислеше.

Истражувањето може да има далекусежни импликации врз нашето разбирање за циклусот на водата на Земјата и како тој еволуирал во океанскиот свет што го знаеме денес во последните 4.5 милијарди години.

Френк Бренкер, истражувач на Институтот за геонауки на Универзитетот Гете во Франкфурт и неговиот тим покажаа дека транзициската зона не е сув сунѓер, туку содржи значителни количини вода. Според Бренкер, „ова, исто така, нè носи чекор поблиску до идејата на Жил Верн за океан во внатрешноста на Земјата“.

Иако овој огромен резервоар е веројатно темна кашеста маса од седименти и водни карпи - и при речиси незамисливи притисоци - тој може да биде извонреден (можеби најголемиот во светот) во вкупен волумен.

„Овие седименти можат да задржат големи количества вода и CO2“, рече Бранкер. „Но, до сега беше нејасно колку влегува во транзициската зона во форма на постабилни, водородни минерали и карбонати - и затоа не беше јасно дали навистина се складирани големи количини вода таму“.

Според соопштението, само преодната зона би можела да содржи до шест пати поголема количина на вода што се наоѓа во сите океани на Земјата заедно.

Проучениот дијамант потекнува од локација на Земјината обвивка каде што рингвудит - елемент кој се развива само при високи притисоци и температури во обвивката на Земјата, но може прилично добро да складира вода - го има во изобилство. Пиштолот за пушење за истражувачите: проучуваниот дијамант вклучувал рингвудит, а со тоа и вода.

По истражувањето на споредлив дијамант во 2014 година, научниците претпоставуваа дека преодната зона на Земјата има многу вода, но најновите податоци даваат поддршка на теоријата.

„Ако имате само еден примерок, тоа би можело да биде само локален воден регион“, рече Сузет Тимерман, геохемичарка и постдоктор на Универзитетот во Алберта, која не беше вклучена во студијата, за Scientific American, „додека сега кога ние имајте го вториот примерок, веќе можеме да кажеме дека тоа не е само една појава“.

На крајот на краиштата, не заборавајте дека океаните покриваат околу 70 проценти од површината на Земјата, така што не треба да чуди што кога станува збор за истражување, само што ја изгребавме површината. Досега, човечките очи виделе само околу 5 проценти од океанското дно - значи дека 95 проценти се уште е неистражено. Замислете колку мистериозни работи овој подземен океан всушност може да собере во него.

Има толку многу што допрва треба да дознаеме за нашата планета. Откритието има важни импликации за нашето разбирање на циклусот на водата на Земјата и потеклото на животот на нашата планета. Со нетрпение очекуваме идни истражувања на оваа тема кои несомнено ќе фрлат повеќе светлина на ова интригантно откритие.


Истражувањето првично беше објавено во Nature Geoscience на 26 септември 2022 година.