Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок

Откривањето и историјата на монолитот на Тлалоц се обвиткани со голем број неодговорени прашања и загадочни детали.

Монолитот на Тлалок е колосална камена статуа која го претставува богот на дождот, водата, молњата и земјоделството Ацтеките, Тлалок. Овој прекрасен споменик, кој се смета за најголемиот монолит во Америка, некогаш стоел во близина на градот Коатлинчан (што значи „дом на змиите“). Денес, чудесниот монолит на Тлалок го краси влезот на Националниот музеј за антропологија во Мексико Сити. Во оваа статија, ќе истражуваме во историјата, откритието и значењето на ова античко ремек дело, како и да ги истражиме мистериите зад оваа древна енигма.

Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 1
Историска фотографија од монолитот на Тлалок во Коатлинчан, Мексико. © Историја Еко / Фер употреба

Кој беше Тлалок?

Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 2
Tlaloc, од Codex Rios стр. 20R. © Заедничката Ризница

Тлалок бил едно од најважните и најпочитуваните божества во пантеонот на Ацтеките. Се верува дека неговото име е комбинација од два нахуатлски збора, thali и oc, што значат „земја“ и „нешто на површината“, соодветно. Како бог првенствено поврзан со метеоролошките феномени поврзани со водата, Тлалок имал двојна природа во верувањето на Ацтеките.

Добронамерни и злонамерни аспекти

Од една страна, Тлалоц беше добронамерна личност која испрати дожд, клучен елемент за земјоделството и животот, на земјата. Од друга страна, тој исто така можеше да ја ослободи својата деструктивна моќ предизвикувајќи бури, суши и други катастрофи што го нарушија животот на луѓето. Оваа двојна природа го направи Тлалок суштинско и застрашувачко божество во очите на древните Ацтеки.

Богослужба и приноси

Големиот храм на Теночтитлан (познат и како „градоначалник на Темпло“) бил посветен на две божества, од кои едното бил Тлалок. Другиот бил Хуицилопочтли, богот на војната на Ацтеките. Скалите што водат до светилиштето на Тлалоц беа обоени во сино-бело, симболизирајќи ја водата, божјиот елемент. Понудите пронајдени во светилиштето вклучувале предмети поврзани со морето, како што се корали и морски школки, што дополнително ја нагласува поврзаноста на Тлалок со водата.

Споменици во чест на Тлалоц

Тлалок бил обожуван низ Ацтечката империја, а откриени се разни споменици и артефакти кои го потврдуваат неговото значење:

Монолитот на Тлалок во Морелос
Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 3
Монолитот на Тлалок во Морелос. © Историја Еко / фер употреба

Веројатно најимпресивниот приказ на Тлалок е самиот монолит на Тлалок. Како и монолитот пронајден во Морелос, оваа масивна камена резба, исто така, датира од 8 век од нашата ера (иако некои извори укажуваат на датум од 5 век). Тежи околу 152 тони и висок 7 метри (22.97 стапки), Монолитот Тлалок се смета за најголемиот познат монолит во Америка.

Монолитот содржи гравури на земјоделски слики и ликот на Тлалоц на неговите страни. Археолозите шпекулираат дека овој монолит се користел за ритуални цели, поточно за барање дожд од богот. Интересно, забележано е дека монолитот всушност никогаш не бил завршен од неговите креатори.

Олтарот во Големиот храм на Теночтитлан

Друг извонреден артефакт поврзан со Тлалок беше откопан во 2006 година во урнатините на Големиот храм Тенохтитлан во Мексико Сити. Овој олтар од камен и земја, за кој се верува дека е стар околу 500 години, бил откриен на западната страна на храмот. Олтарот има фриз на кој е прикажан Тлалок и друго земјоделско божество.

Откривање и повторно откривање

Монолитот на Тлалоц првпат бил повторно откриен околу средината на 19 век, лежејќи на дното на пресушено корито во близина на градот Коатлинчан. Таа останала на првобитната локација до 20 век кога било одлучено монолитот да се премести во Мексико Сити за да го украси влезот на новоизградениот Национален музеј за антропологија.

Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 4
Монолитот на Тлалок во Коатлинчан, Мексико, во средината на 20 век. © Родни Галоп, учтивост Најџел Галоп / Фер употреба

Предизвици и прослави за преселување

Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 5
Транспортот на Монолитот на Тлалоц беше комплициран. © Mexicolour.co.uk / Фер употреба

Транспортот на огромниот монолит на Тлалоц не беше лесен подвиг. Луѓето од Коатлинчан на крајот се согласија на барањето за преместување под услов одредени објекти, како што се владин пат, училиште и медицински центар, да бидат изградени во нивниот град. Овој договор доведе до неверојатно патување на монолитот во Мексико Сити на 16 април 1964 година.

Мистеријата на џиновскиот антички монолит Тлалок 6
Постојаниот монолит на Тлалок го краси влезот на Националниот музеј за антропологија во Мексико Сити. © pixabay

Монолитот од Тлалоц беше транспортиран на џиновска наменска приколка, покривајќи растојание од приближно 48 километри (29.83 милји). По пристигнувањето во главниот град, монолитот беше пречекан од толпа од 25,000 луѓе на плоштадот Зокало, како и необичното невреме кое се случи за време на сушната сезона.

Напори за зачувување

Од неговото поставување на влезот на Националниот музеј за антропологија, Монолитот на Тлалоц е изложен на елементите, што предизвикува негово влошување со текот на времето. Во 2014 година, експертите почнаа да ја проценуваат состојбата на монолитот како подготовка за реставраторски работи.

Мистерии околу монолитот

Откритието и историјата на монолитот на Тлалоц се обвиткани со голем број неодговорени прашања и загадочни детали:

Потекло и каменолом

Едно од долготрајните прашања за монолитот на Тлалок е потеклото на 167-тонскиот андезитски камен од кој е издлабен. До денес, каменоломот од каде што се наоѓа каменот никогаш не е пронајден.

Методи на транспорт

Друга мистерија околу монолитот е како Ацтеките (или другите домородни племиња) превезувале таква колосална статуа без пристап до возила на тркала, според официјалниот историски наратив.

Наменета позиција и оштетување

Монолитот на Тлалоц е пронајден како лежи на грб, што е невообичаено бидејќи се чини дека статуата била наменета да стои исправено. Дополнително, предната страна на монолитот е тешко оштетена. Останува нејасно дали оваа штета е нанесена од луѓе или природни елементи.

Шпекулации за намената на монолитот

Со оглед на локацијата на монолитот во рамките на речното корито и неговите чудни структурни елементи (како што е масивниот заден дел на статуата и „ритуалната“ дупка на врвот), некои теоретизираа дека Монолитот на Тлалоц можел да служи како столб за антички мост преминување на реката. Сепак, оваа теорија би сугерирала постоење на дополнителни слични статуи, кои допрва треба да бидат откриени или ископани во областа Текскоко.

Завршни зборови

Џиновскиот антички монолит на Тлалок останува енигматичен доказ за цивилизацијата на Ацтеките и нејзиниот комплексен систем на верување. Како што стои гордо на влезот на Националниот музеј за антропологија во Мексико Сити, продолжува да ги плени и интригира посетителите од целиот свет. Иако бројни прашања и мистерии сè уште го опкружуваат овој колосален артефакт, Монолитот на Тлалок опстојува како симбол на богатото културно наследство на древниот народ на Ацтеките.