Мистериозна бела, прашкаста материја во антички урнатини во Ерменија ги збунува истражувачите!

Археолозите во Ерменија откопаа остатоци од пекара стара 3,000 години во која се уште има купишта пченично брашно.

Купишта мистериозна бела прашкаста материја пронајдена во урнатините на зграда стара 3,000 години во Ерменија се сон на кулинарски историчар - остатоци од античко брашно.

Остатоците од брашно на прв поглед изгледаа како пепел.
Остатоци од големо количество брашно од пред 3,000 години беа откриени од полско-ерменски тим археолози во Мецамор, Ерменија. © Патрик Окраек | Правична употреба.

Полско-ерменски тим археолози дошол до откритието додека работел на археолошки локалитет во градот Мецамор, во западна Ерменија, минатиот октомври. По идентификувањето на брашното и ископувањето на неколку печки, тимот сфатил дека античката градба некогаш служела како голема пекара, која во одреден момент била уништена во пожар.

Археолозите го започнаа ископувањето за да дознаат повеќе за наследството на џиновската, оградена населба за време на кралството Урарту од железното време. Фокусирајќи се на архитектонските остатоци од изгорената зграда што била во употреба во Долниот град од околу 1200-1000 п.н.е., тие идентификувале „два реда од вкупно 18 дрвени столбови кои поддржуваат покрив од трска со дрвени греди“, се вели во соопштението на Наука за општеството на Полска.

Внатре во оваа зграда археолозите откриле големи количини брашно.
Пекара постоела во голема зграда поддржана од столбови, кои се урнале за време на пожарот. © Патрик Окраек | Правична употреба.

Останаа само камените основи од столбовите на зградата и испеани фрагменти од нејзините греди и покривот. Иако структурата првично била изградена за да служи како складиште, истражувачите велат дека има докази дека подоцна биле додадени неколку печки.

Во рамките на тие урнати остатоци, тимот забележа широк, дебела една инчи обвивка од бела прашина. Отпрвин претпоставуваа дека е пепел, но под раководство на професорот Кризстоф Јакубијак, тимот користел процес на пливање за да ја намокри мистериозната пудра и да ја утврди нејзината вистинска шминка.

Остатоците од брашно на прв поглед изгледаа како пепел.
Остатоците од брашно на прв поглед изгледаа како пепел. © Патрик Окраек | Правична употреба.

По извршената хемиска анализа, тимот утврдил дека супстанцијата е пченично брашно што се користи за печење леб. Тие процениле дека едно време, приближно 3.5 тони (3.2 метрички тони) брашно би биле складирани во зградата со големина од 82 на 82 метри. Истражувачите проценуваат дека пекарата била оперативна помеѓу 25 и 25 век п.н.е. во раното железно време.

„Ова е една од најстарите познати градби од ваков вид во Мецамор“, рече Јакубијак. „Бидејќи покривот на конструкцијата се урнал за време на пожар, таа заштитила сè, а за среќа, брашното преживеало. Тоа е зачудувачки; под нормални околности, сè треба да биде запалено и целосно да исчезне“.

Пред зградата да стане пекара, рече Јакубијак, веројатно „се користела за церемонии или состаноци, а потоа била претворена во складиште“. Иако брашното што беше пронајдено не може да се јаде во овој момент, одамна локацијата некогаш чуваше 7,000 фунти од основната состојка, што укажува на пекара изградена за масовно производство.

Иако не се знае многу за древните жители на Мецамор, бидејќи тие немале пишан јазик, истражувачите знаат дека утврдениот град станал дел од библиското кралство Урарат (исто така напишано Урарту) откако бил освоен од кралот Аргишти I во 8. век п.н.е. Според Science во Полска, пред ова, таа би зафаќала 247 хектари (100 хектари) и некогаш била „опкружена со комплекси на храмови со седум светилишта“.

Археолозите откриле слични пекари низ регионот, но како што истакна Јакубијак во официјалното соопштение, Мецамор сега е една од најстарите пронајдени во јужниот и источниот дел на Кавказ.