Прогонуваната мумија на „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците

Неодамнешното истражување на мумифицираната „сирена“ откриена во јапонско светилиште го откри нејзиниот вистински состав, а тоа не е она што го очекуваа научниците.

Мумифицираната „сирена“ стара неколку векови, која експертите ја открија како гротескна кукла од животински делови, е многу почудна отколку што се претпоставуваше, според новото истражување.

Прогонетата мумија „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците 1
Суштеството е високо околу 30 сантиметри и се обожавало стотици години. © Киношита Хироши / Фер употреба

Истражувачите ја откриле сирената, долга околу 12 сантиметри, во заклучена дрвена кутија во јапонски храм во префектурата Окајама во 30.5 година. на риба без глава.

Прогонувачкиот хибрид, кој наликува на Нингјо од јапонската митологија – a суштество слично на риба со човечка глава се вели дека лечи болести и ја зголемува долговечноста - претходно беше изложена во стаклена кутија во храмот за луѓето да се поклонуваат пред да биде складирана пред повеќе од 40 години.

Според писмото во кутијата на мумијата, примерокот бил земен од рибар помеѓу 1736 и 1741 година, иако најверојатно бил фабрикуван неколку децении подоцна како лажен за да го продаде на богати луѓе кои сакаат да го подобрат своето здравје или да живеат подолг живот.

Истражувачите од јапонскиот Универзитет за наука и уметност Курашики (КУСА) ја зазедоа сирената (со дозвола од свештениците на храмот) и почнаа да го проучуваат морничавиот артефакт користејќи различни техники како што се рендген и КТ (компјутеризирана томографија). радиокарбонско датирање, електронска микроскопија и ДНК анализа.

 

Прогонетата мумија „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците 2
КТ скен на сирената користена во новото истражување. © КУСА / Фер употреба

На 7 февруари 2023 година, тимот конечно ги објави своите наоди во а Соопштение на КУСА (преведено од јапонски). А она што го дознаа за сирената беше уште побизарно од очекуваното.

Наодите открија дека торзото на сирената е составено главно од ткаенина, хартија и памук и се чувало заедно со метални иглички од вратот до долниот дел на грбот. Исто така, бојадисана е со мешавина од песок и паста од јаглен.

Торзото, пак, беше покриено со делови земени од различни суштества. Делови од рацете, рамената, вратот и образите биле покриени со влакна од цицачи и кожа од риба, најверојатно од плиска риба. Устата и забите на сирената најверојатно се добиени од риба-грабливка, а нејзините канџи биле формирани од кератин, што покажува дека потекнуваат од вистинско, но неидентификувано животно.

Прогонетата мумија „сирена“ откриена во Јапонија е уште почудна отколку што очекуваа научниците 3
Дигитална реконструкција на сирената која прикажува различни слоеви на „телото“. © КУСА / Фер употреба

Долната половина на сирената навистина потекнува од риба, најверојатно крекачка - риба со зраци што испушта звук на кркање со својот мочен меур за да и помогне да управува со својата пловност.

Иако истражувачите не беа во можност да откријат целосна ДНК од сирената, радиокарбонската анализа на лушпите откри дека тие би можеле да датираат од раните 1800-ти.

Според експертите, сирената најверојатно била создадена за да ги измами луѓето да веруваат дека Нингјо и нивните наводни лековити квалитети се реални. Сепак, тоа, исто така, покажува дека измамниците зад креацијата вложиле многу повеќе работа од очекуваното во составувањето на лажното суштество.

Во Јапонија се откриени уште 14 „сирени“, а тимот сега планира да ги спореди.


Студијата првично објавена во КУСА на 2 февруари 2023 година.