Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут!

Некои истражувачи мислат дека Gigantopithecus би можел да биде врската што недостасува помеѓу мајмуните и луѓето, додека други веруваат дека тоа би можело да биде еволутивниот предок на легендарниот Bigfoot.

Гигантопитекусот, таканаречениот „џиновски мајмун“, е тема на контроверзии и шпекулации меѓу научниците и ентузијастите на Бигфут. Овој праисториски примат, кој живеел во Југоисточна Азија пред повеќе од милион години, се верува дека бил висок до 10 метри и тежел над 1,200 фунти. Некои истражувачи мислат дека Gigantopithecus би можел да биде врската што недостасува помеѓу мајмуните и луѓето, додека други веруваат дека тоа би можело да биде еволутивниот предок на легендарниот Bigfoot. И покрај ограничените достапни фосилни докази, многу луѓе ширум светот продолжуваат да пријавуваат видувања на големи, влакнести, двоножни суштества кои личат на описот на Бигфут. Дали овие видувања можат да бидат доказ за жив џигантопитекус?

Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут! 1
Гледање на Бигфут, исто така познат како Саскуч. © iStock

Гигантопитекусот е изумрен род на мајмуни што постоел дури пред 100,000 години. Фосили од суштествата се откриени во Кина, Индија и Виетнам. Видот живеел на истата локација како и неколку други хоминини, но биле многу поголеми по големина на телото. Фосилните записи укажуваат на тоа Gigantopithecus blacki достигна големина од 3 метри (9.8 стапки) и тежеше до 540 килограми (1,200 lb), што се приближуваше до големината на модерната горила.

Во 1935 година, првите официјални остатоци од Gigantopithecus беа откриени од угледниот палеонтолог и геолог по име Густав Хајнрих Ралф фон Кенигсвалд кога пронашол колекција на коски и заби на аптекар продавница во Кина. Ралф фон Коенигсвалд дознал дека голем дел од суштествата фосилизирани заби и коски биле користени во древните кинески лекови.

Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут! 2
Густав Хајнрих Ралф фон Кенигсвалд (13 ноември 1902 – 10 јули 1982 година) бил германско-холандски палеонтолог и геолог кој спроведувал истражувања за хоминините, вклучувајќи го и Хомо еректус. Околу 1938. © Тропенмузеј

Фосилите на Gigantopithecus првенствено се наоѓаат во југоисточниот дел на Азија. Во 1955 година, четириесет и седум Gigantopithecus blacki Заби се пронајдени меѓу пратка со „коски на змеј“ во Кина. Властите ја следеле пратката назад до извор кој имал огромна колекција на заби и вилици од Gigantopithecus. До 1958 година, беа пронајдени три вилици (долни вилици) и повеќе од 1,300 заби на суштеството. Не сите остатоци се датирани во истиот временски период и постојат три (изумрени) именувани видови на Gigantopithecus.

Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут! 3
Фосилна вилица на Gigantopithecus blackiНа © Заедничката Ризница

Вилиците на Gigantopithecus се длабоки и дебели. Катниците се рамни и покажуваат способност за силно мелење. Забите имаат и голем број шуплини, што е слично на џиновските панди, па се претпоставува дека можеби јаделе бамбус. Испитувањето на микроскопските гребнатинки и остатоци од растенија пронајдени во забите Gigantopithecus сугерира дека суштествата јаделе семиња, зеленчук, овошје и бамбус.

Сите особини што ги покажа Gigantopithecus предизвикаа некои криптозоолози да го споредат суштеството со Sasquatch. Еден од овие луѓе е Гровер Кранц, кој верувал дека Бигфут е жив член на Гигантопитекус. Кранц верувал дека популацијата на суштествата можела да мигрира преку Беринговиот копнен мост, кој подоцна луѓето го користеле за да влезат во Северна Америка.

Во почетокот на 20 век се сметаше дека Gigantopithecus blacki бил предок на луѓето, поради моларните докази, но оваа идеја оттогаш е отфрлена. Денес, идејата за конвергентна еволуција е искористена за да се објаснат моларните сличности. Официјално, Gigantopithecus blacki се става во подфамилијата Понгинае заедно со Орангутан. Но, како изумрел овој праисториски џин?

Околу времето кога живеел Гигантопитекус, Џиновски панди Хомо еректус живееле во истиот регион со нив. Се шпекулира дека со оглед на тоа што на пандите и џигантопитеките им било потребно големо количество иста храна, тие се натпреварувале едни против други, при што пандата била победничка. Исто така, Gigantopithecus исчезна во тоа време Хомо еректус почнуваат да мигрираат во тој регион. Тоа веројатно не беше случајност.

Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут! 4
Претходно, многумина претпоставуваа дека гигантопитекусот бил „избришан“ од древните луѓе (Хомо еректус). Сега постојат различни теории, од губење на конкуренцијата во храната до климатските промени, за тоа зошто исчезнала. © Fandom

Од друга страна, пред 1 милион години, климата почна да се менува и шумските области се претворија во савана како пејзажи, што му отежна на големиот мајмун да најде храна. Храната беше исклучително критична за Gigantopithecus. Бидејќи имале поголемо тело, имале повисок метаболизам и на тој начин умирале полесно од другите животни кога немало доволно храна.

Како заклучок, сè уште не е јасно дали Бигфут постои како суштество кое постои со векови или дали е модерна легенда која датира од викторијанско време. Сепак, она што е јасно е дека Бигфут и Гигантопитекус постојат како биолошки феномени кои главно се неоткриени од науката.

Гигантопитекус е термин кој се однесува на голем примат кој постоел во Југоисточна Азија за време на долен палеолит. Можеби мислите дека сите видови на изумрени мајмуни биле големи, но ќе се изненадите кога ќе дознаете дека се верува дека гигантопитекусот бил многу поголем од кој било друг примат што некогаш живеел на земјата, вклучувајќи го и Орангутанот! Поради големата големина на овие животни, тие биле еволутивен огранок на мајмуните од предците.

Гигантопитекус: Контроверзен праисториски доказ за Бигфут! 5
Гигантопитекус во споредба со современиот човек. © Animal Planet / Фер употреба

Достапните фосилни докази сугерираат дека Гигантопитекус не бил особено успешен примат. Не е јасно зошто се верува дека изумрело, но можно е тоа да се должи на конкуренцијата со која се соочила од поголемите и поагресивни животни.

Зборот Gigantopithecus е изведен од giganto, што значи „џин“ и pithecus, што значи „мајмун“. Ова име се однесува на фактот дека овој примат веројатно бил еволутивен огранок на мајмуните предци кои сега живеат во Африка и Југоисточна Азија.

Денес, Gigantopithecus остана како контроверзен праисториски доказ за Бигфут! Иако името е малку нејасно, фосилните докази за овој праисториски примат се навистина неверојатни!