Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина

Откривањето на џиновски скелети на островот Каталина е фасцинантна тема што ја подели академската заедница. Имаше извештаи за скелетни остатоци со висина до 9 стапки. Ако овие скелети навистина им припаѓале на џинови, тоа би можело да го предизвика нашето разбирање за човечката еволуција и да ја преобликува нашата перцепција за минатото.

Сместен покрај брегот на Калифорнија се наоѓа островот Каталина, место познато по својата неверојатна природна убавина и волшебна историја. Но, под неговата живописна површина се крие мистерија што ги збунува истражувачите со децении - откривањето на мистериозните русокоси џинови.

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина 1
Ралф Глиден стои на местото на ископување покрај „човечки џин“ што се вели дека го нашол на островот Санта Каталина во почетокот на 20 век. Придонесена фотографија / Фер употреба

На почетокот на 20 век, човек по име Ралф Глиден налетал на нешто навистина необично. Глиден, археолог и ловец на богатство, откри серија скелети на островот Каталина што ги оспорува конвенционалните верувања за антички цивилизации.

Местото на ископување на Глиден откри неверојатно откритие - скелети високи од седум до девет метри со изразито руса коса. Овие мистериозни џинови биле закопани во плитки гробници, што ги навело Глиден и неговиот тим да се запрашаат кои се овие поединци и како завршиле на островот Каталина.

Откривањето на овие скелети предизвика шок во археолошката заедница. Целосно беше во спротивност со она што историчарите мислеа дека го знаат за древните популации на Северна Америка.

Необичната висина и карактеристиките на овие поединци секако ги подигнаа веѓите. Покрена прашања околу нивното потекло и можните врски со други антички цивилизации.

Додека истражувачите ги испитувале скелетите, забележале забележително отсуство на артефакти или имот - збунувачки набљудување. Дали ова може да значи дека овие џинови биле патници или можеби дури и бегалци, кои барале засолниште на островот Каталина?

Прецизните белешки на Глиден шпекулираа дека овие џинови се потомци на раса џинови со светла кожа, сини очи и црвенокоса кои живееле на островот многу пред било каква запишана историја. Извештаите за такви гиганти може да се најдат во усната историја на Северна Пауте. Овие џинови, познати како Си-Те-Ках, или Саидука, се легендарен изумрен народ кој живее во различни локалитети во Невада.

И покрај обемната документација на Глиден, неговите наоди беа дочекани со скептицизам и контроверзии од главните археолози. Многумина ги отфрлија неговите тврдења како обични измислици или погрешни толкувања.

Скептиците велат дека нема конкретни докази за постоење на гиганти на островот Каталина. Важно е да се задржи критичко око и да не се дозволи митовите да го засенат утврденото научно знаење.

Имајќи ги предвид скептичните гледишта, клучно е да се разликуваат фактите од фикцијата. Вонредните барања бараат вонредни докази. Научните анализи, како што се ДНК тестовите и деталните испитувања на скелетните остатоци, би можеле да помогнат да се открие оваа мистерија еднаш засекогаш.

Денес, мистеријата за русокосите џинови на островот Каталина останува нерешена. Скелетите, за жал, се изгубени со текот на времето, оставајќи ги само фотографиите и сметките на Глиден како потсетник на ова загадочно поглавје во историјата.

Се вели дека Глиден, кон крајот на својот живот, ја продал целата своја колекција на артефакти и скелети за само 5 илјади долари во 1962 година. Исто така, се тврди дека некои од коските од колекцијата Глиден биле испратени на Универзитетот во Калифорнија и институцијата Смитсонијан. Меѓутоа, кога беа испрашувани за тоа, овие институции постојано негираа дека имаат такви примероци во нивните збирки.

Трагично, Глиден почина во 1967 година на 87-годишна возраст, веројатно носејќи со себе многу од тајните на неговата работа и можните одговори на мистериите околу него.

Како што продолжува дебатата, островот Каталина сега останува спокоен одмор за посетителите од целиот свет. Дали гигантите на островот Каталина се плод на имагинација или остатоци од заборавена цивилизација, нивното постоење или непостоење ќе продолжи да ја долови нашата имагинација и да ја поттикне нашата желба за откривање.


Откако прочитавте за Откривањето на скелетните остатоци на русокосите џинови на островот Каталина, прочитајте за Кашмирските џинови на Индија: Делхи Дурбар од 1903 година, потоа прочитајте за Conneaut Giants: Огромна гробница на џиновска раса откриена во раните 1800-ти.