Откриени првите докази за библиската вавилонска кула

Археолозите го открија првиот материјален доказ за постоењето на Вавилонската кула.

Во 539 п.н.е. Кир Велики го освоил Вавилон и го ослободил еврејскиот народ од нивното прогонство. Библијата запишува дека, пред овој настан, Евреите биле расфрлани низ различни региони во светот како резултат на нивниот бунт против Бог и неговата изградба на Вавилонската кула.

Откриен првиот доказ за библиската вавилонска кула 1
Вавилонската кула е позната приказна во Книгата Битие (11:1-9), но не се знае многу повеќе за неа. За самата кула се вели дека била највисоката градба направена од човекот во тоа време, изградена од жителите на Вавилон откако биле ослободени од нивното заробеништво. © Shutterstock

Оваа позната библиска приказна се раскажувала и прераскажувала низ вековите, но научниците долго дебатирале дали се засновала или не на вистински настан.

Следствено, многумина го теоретизираа тоа Големиот Зигурат била изградена од Вавилонците како реплика на претходната кула за која верувале дека била изградена од кралот Нимрод (исто така познат како Кут) со цел да стигне до рајот. Оваа теорија сега е потврдена со откривање на докази кои го потврдуваат нејзиното постоење.

Археолозите го открија првиот материјален доказ за постоењето на Вавилонската кула – древна плоча која датира од 6 век п.н.е. Плочата ја прикажува самата кула и владетелот на Месопотамија, Навуходоносор II.

Откриен првиот доказ за библиската вавилонска кула 2
Дел од „Вавилонската стела“, што го прикажува Навуходоносор II од десната страна и прикажува приказ на големиот вавилонски зигурат (Етеменанки) лево. © Wikimedia Commons

Спомен плочата е пронајдена пред речиси 100 години, но дури сега научниците почнаа да ја проучуваат. Наодот стана важен доказ за постоењето на кулата, која, според библиската историја, предизвикала појава на различни јазици на земјата.

Научниците сугерираат дека изградбата на библиската кула била започната во близина на Набополасар за време на владеењето на кралот Хамурал (околу 1792-1750 п.н.е.). Меѓутоа, изградбата била завршена само 43 години подоцна, во времето на Навуходоносор (604-562 п.н.е.).

Според научниците, содржината на античката плоча во голема мера се совпаѓа со библиската приказна. Во тој поглед, се постави прашањето – ако кулата навистина постоела, тогаш колку е вистинита приказната за гневот Божји, кој ги лишил луѓето од заеднички јазик. Можеби еден ден ќе се најде одговор на ова прашање.